14 januari – Koppermaandag | Verloren maandag | Verkleed je Huisdier Dag

Koppermaandag

De eerste maandag na Driekoningen staat in de boeken vermeld als Koppermaandag of Koppertjesmaandag. De Koppermaandag is eeuwen geleden ontstaan, in de eerste helft van de 15e eeuw wordt Koppermaandag al genoemd maar men vermoedt dat het al een veel ouder gebruik is. Als men vroeger zich te goed ging doen aan drank en spijs noemde men dat “aan het kopperen gaan”. En zo is de naam koppermaandag ontstaan.

Tot aan 1604 was het in Amsterdam de gewoonte om op Koppermaandag melaatsen in de stad toe te laten, zij liepen dan in optocht naar de Dam. Normaal gesproken kwamen lepralijders natuurlijk de stad niet in vanwege het besmettingsgevaar, dus Koppermaandag was echt iets bijzonders. Op deze speciale dag werd er geld ingezameld voor het, buiten de poorten van Amsterdam gelegen, Leprozenhuis en kregen de melaatsen een maaltijd aangeboden, de melaatsen mochten “kopperen” in de stad.

Nieuwjaarsfeest

Rond het begin van de 18de eeuw vierden gilden traditioneel hun nieuwjaarsfeest op de maandag na Driekoningen. Na het voorlezen van de gildebrieven trokken de gildelieden de stad in om geld in te zamelen waarna men “aan het kopperen ging” met het opgehaalde geld. Het was een maandag waarop de ambachtslui niet aan werken toe kwamen en die je daardoor als verloren kon beschouwen. Tegenwoordig wordt de term alleen nog gehanteerd in de grafische industrie. Drukkers en uitgevers sturen vaak een koppermaandagprent om het nieuwe jaar in te luiden.

Verloren Maandag

Doordat Driekoningen op een zondag viel was er dit jaar veel verwarring bij onze Zuiderburen over de exacte datum voor Verloren Maandag. Er zijn mensen die Verloren Maandag vorige week hebben gevierd, er zijn mensen die het vandaag vieren en dan heb je nog de categorie die het gewoon twee keer vieren. Het verlossende woord: Verloren Maandag of Verzworen Maandag (Lundi Perdu of Lundi Parjuré) is een eeuwenoude puur Vlaamse traditie die op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen wordt gevierd.

Al in middeleeuwse akten wordt melding gemaakt van “Lundi Parjuré” (Verzworen Maandag), de dag waarop ambtenaren hun eed aflegden en er dus niet gewerkt werd. Die dag kon je als “verloren” beschouwen en waarom dan niet lekker feesten en worstenbroodjes eten ter ere van de eedaflegging?

Vandaag eten we worstenbroodjes en appelbollen

Het is in Vlaanderen en vooral in de provincie Antwerpen de traditie gebleven om op Verloren Maandag worstenbroodjes en appelbollen te eten. Over het ontstaan van deze traditie zijn allerlei verklaringen te vinden, van herbergiers die hun klanten trakteerden op gebraden vlees en brood tot aan arbeiders uit de Antwerpse haven die van hun baas een “feestmaal” kregen aangeboden. De appelbol is aan het gebruik toegevoegd voor de zoetekauwen onder ons.

Verkleed je Huisdier Dag

Niet echt een “dag van” in Nederland maar deze dag is ontstaan in, hoe kan het ook anders, het land van de vrijheid en onbegrensde mogelijkheden. Mevrouw Colleen Paige is de bedenker van de “Dress Your Pet Up Day”. Maar zij is meer dan alleen maar de bedenker van deze dag. Klaarblijkelijk is ze een vooraanstaande huisdier & family Lifestyle Expert, dieren gedragstherapeut, ontwerper en auteur. Eveneens is ze oprichter van nog meer nationale dagen zoals: Dag van de Hond, Dag van de Kat, Dag van de Puppy, Dag van de Straathond, Wildlife Day & meer.

Heeft deze dag ook nog een serieus doel?

Het doel achter deze dag is dat alle eigenaren van gezelschapsdieren vandaag de tijd nemen om plezier te maken met hun honden, katten of andere huisdieren. Het is niet een dag om respectloos om te gaan met je huisdier, aankleden mag géén ellendige traumatische ervaring worden voor het beessie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.