Nationale Frikandellen Dag
Het was in het jaar 1954 toen in Dordrecht de slagersknecht Gerrit de Vries door een wijziging in de Warenwet zijn gehaktbal niet meer mocht verkopen. Een grote strop want de klanten waren er verzot op. Inventief als hij was maakte hij van de bal maar een worst en, volgens de overlevering, kwam een Duitse klant met dé naam voor het product op de proppen: fricadelle (Frikadelle)
Maar volgens de firma Beckers was toch echt de slagerszoon Jan Bekkers jr die aan de wieg stond van de frikandel. Zoals zij het verhaal vertellen ontdekte Jan de “snackcultuur” op zijn reizen naar Amerika. Om een lang verhaal kort te houden; Jan werd door de Fritesspecialist uit Venlo op het idee gebracht van een “worst zonder vel”. Tadaaaaa, na wat experimenteren werd in 1959 de frikandel van Bekkers geboren. Eerlijk gezegd zal het mij een worst wezen wie de frikandel heeft uitgevonden, ik vind het gewoon lekker. Benieuwd naar het frikandellenlied? Klik hier.
Wereldkankerdag
Omdat niet iedereen dezelfde kansen heeft op vroegtijdige diagnose, de juiste behandeling en zorg tegen kanker sterven mensen vroegtijdig. Wereldwijd wordt op Wereldkankerdag op aangedrongen dat iedereen overal ter wereld dezelfde toegang en kansen moet krijgen zodat het aantal vroegtijdige sterfgevallen zal verminderen. Het doel is een vermindering van 25% in het jaar 2025. Om dat te bereiken zal de huidige ongelijkheid qua blootstelling aan risicofactoren, de toegang tot bijvoorbeeld bevolkingsonderzoeken, vroege diagnose en het op tijd beginnen met een adequate behandeling en zorg moeten worden aangepakt.
#IamAndIWill: thema 2019 – 2021
Er is weer gekozen voor een 3-jarige wereldwijde campagne. Het voordeel van een meerjarige campagne ten opzichte van elk jaar een nieuw actie beginnen is dat je langer de tijd hebt om bij het publiek meer bekendheid en betrokkenheid te creëren op basis van herkenbaarheid. De “I Am and I Will” campagne wil iedereen die te maken heeft of heeft gehad met kanker aanmoedigen om hun eigen verhaal te vertellen. Openlijk praten over kanker en ervaringen delen maakt een enorm verschil in het creëren van meer persoonlijke betrokkenheid, verminderen van stigmatisering en angstbestrijding.
Nederlandse thema: late gevolgen
Dit jaar heeft wereldkankerdag.nl gekozen voor “late gevolgen” van kanker als thema. Maar wat wordt bedoeld met “late gevolgen”? Daar wordt onder verstaan de langdurige veranderingen die ervaren worden op psychisch, lichamelijk, of cognitief gebied. Zoals bijvoorbeeld: vermoeidheid, concentratieproblemen, seksuele problemen, angst voor terugkeer van kanker, depressie, je werk niet goed kunnen uitvoeren, neuropathie of hart- en vaatziekten. Als je van één of meerdere van deze voorbeelden last hebt dan is het niet verwonderlijk dat je dagelijks functioneren hierdoor negatief wordt beïnvloedt.
De top 5 van meest voorkomende “late gevolgen”
- vermoeidheid
- verminderde lichamelijke conditie
- seksuele problemen
- concentratieproblemen
- geheugenproblemen