Nationale Pannenkoekdag
In 2006 hebben Tefal en Koopmans in Nederland de Nationale Pannenkoekdag geïntroduceerd. Tefal en Koopmans koppelde een pracht actie aan deze dag; basisschoolleerlingen die voor ouderen pannenkoeken gaan bakken! Zo wordt op deze dag pannenkoeken eten een feest voor iedereen. Beide firma’s leveren naast de communicatie ook alle ingrediënten aan alle basisscholen die meedoen. Van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.
Tijdens de 13e editie van Pannenkoekdag doen bijna 1.500 scholen mee. Dat houdt in dat in heel Nederland 75.000 leerlingen voor 79.000 ouderen naar schatting 162.500 pannenkoeken gaan bakken. Je kunt spreken van een klassieke win-win situatie: extra aandacht voor onze ouderen en extra publiciteit voor de beide firma’s. Ik vind ook wel dat ze dat verdienen, onze ouderen en Koopmans en Tefal.
De hamvraag: waar komt de pannenkoek vandaan?
De oorsprong ligt nog voor onze christelijke jaartelling. Slavische volkeren uit die tijd geloofde dat de wisseling van de seizoenen een strijd was tussen Jarilo, de God van onder andere de Lente, en de boze geesten van kou en duisternis. Ze geloofden dat ze Jarilo moesten helpen in zijn strijd tegen de winter. De pannenkoek symboliseerde voor hen de zon en door het eten van pannenkoeken geloofde ze dat ze de kracht, het licht en de warmte kregen van de zon.
We maken nu even een sprong in de tijd: in de middeleeuwen en de moderne christelijke periode werden vooral in Groot Brittannië en Australië pannenkoeken gebakken om eieren op te maken voordat het vasten voor Pasen begon. Want vroeger mocht je in de vastenperiode 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten eten. Omdat het zonde was om etenswaar zomaar weg te gooien werden op de dinsdag voor Aswoensdag pannenkoeken gebakken. En zo is Pancake Day (Pannenkoekdag) ontstaan.
1e editie Dag van het Erfrecht
De Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN) is de initiator voor de eerste Dag van het Erfrecht. Zij willen met deze dag aandacht vragen voor het belang van het erfrecht. Het erfrecht kent standaardregels over wie de erfgenamen zijn en zal in de meeste gevallen ook geen problemen opleveren.
Maar wat als er binnen de familie stront aan de knikker is? Dan is deskundige juridische begeleiding door een erfrecht-advocaat meer dan wenselijk. Denk je dat er bepaalde zaken testamentair moeten worden vastgelegd maar je weet het niet zeker dan is Dag van het Erfrecht jou dag. Vandaag organiseren VEAN-leden in het hele land inloopspreekuren, lezingen en andere activiteiten.
Boekenbal
Met het Boekenbal in Stadsschouwburg Amsterdam gaat de 84ste Boekenweek van start. Op dit exclusieve feest viert tout (on)bekend schrijvend en uitgevend Nederland het begin van de Boekenweek. En het is elk jaar hetzelfde liedje, als je wordt uitgenodigd voor het Boekenbal dan hoor je er pas écht bij. Wat ook een echte boekenbal traditie is, is om zonder uitnodiging het Boekenbal te betreden. En natuurlijk na afloop een decorstuk mee naar huis nemen.