De bijeenkomst op de Dam maakt ieder jaar een grote indruk op me, de 2 minuten stilte van die duizenden mensen op de Dam, het Taptoe-signaal, de kranslegging, de toespraken, het zingen van het Wilhelmus. Ik krijg er kippenvel van.
Wie herdenken we eigenlijk? De officiële tekst waarin staat wie we herdenken op 4 mei, het memorandum, luidt als volgt: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.” (Memorandum 2010)
Jaarthema Nationale Herdenking
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei kiest ieder jaar een thema dat als een rode draad door alle activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het accent van het thema van dit jaar ligt bij de bevrijding, dit jaar 70 geleden. De titel van de thematekst luidt: “Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst”, werd geschreven door Maurice Adams, hoogleraar Democratie en Rechtstaat aan Tilburg Law School en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Hoe herdenk jij op 4 mei?
Ben jij één van die duizenden die naar de Dam gaat of blijf je net zoals ik thuis en kijk je op tv naar de herdenking?
Ik kan me nog goed van vroeger herinneren dat als ik aan het buitenspelen was, dat we stopten met spelen en de 2 minuten stilte in acht namen. Dat deden wij, kinderen, uit ons zelf, niemand die ons daarop hoefde te wijzen.
Mijn partner vertelde me vanmorgen dat als zij met haar kinderen bijvoorbeeld in de stad was ze haar kinderen er op wees dat ze twee minuten stil moesten zijn en vertelde dan ook waarom. Zo hoort het, vertel de kinderen waarom we herdenken en waarom we dit nooit meer willen.
Respect en eerbied hebben voor je medemens en zijn/haar mening, geloofsovertuiging of geaardheid. Dit behoort ieder kind van huis uit mee te krijgen of je nu christen, moslim, jood, hindoe of boeddhist bent.
Wilhelmus van Nassouwe
Voor de twee minuten stilte klinkt het Taptoe-signaal en na de 2 minuten stilte wordt het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen, gelukkig niet alle 15 coupletten.
Voor degene die even niet meer weten hoe het eerste couplet ook al weer was staat hieronder het eerste couplet.
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.
Laten we in stilte de mensen herdenken die hun leven gaven zodat wij in vrijheid kunnen leven!
p.s. officieel mag de vlag van 18.00 tot zonsondergang half stok hangen