We kennen bijna allemaal het verhaal van en over Florence Nightingale ( 1820-1910), de dame met de lamp. Maar wie heeft van haar tijdgenoot Mary Seacole gehoord? Heel toevallig zag ik deze week tijdens een Brits ziekenhuisprogramma haar naam voorbij komen en mijn nieuwsgierigheid was gewekt.
Voordat ik een blog schrijf lees ik veel artikelen op internet en ik was verbaasd over wat ik tegen kwam over onder andere Mary Seacole en haar ontmoeting met Florence Nightingale. Ik was überhaupt verbaasd om te lezen dat er blijkbaar heel wat te doen was om Mary Seacole en haar verdiensten tijdens de Krimoorlog ( 1853-1856).
Mary Seacole, de vergeten verpleegster.
Gister was de geboortedag van Florence Nightingale en morgen is het de sterfdag van Mary Seacole.
Maar wie was Mary Seacole?
Tijdens haar leven werd Mary Jane Grant Seacole de meest gerespecteerde zwarte vrouw in het Britse Rijk. Haar bijnaam was “Tante Seacole” of “de Moeder van het Regiment ‘ en de soldaten waren gek op haar.
Ze werd alom geprezen voor de wijze waarop zij tijdens de Krimoorlog de zieken en gewonden van het Britse leger verzorgde maar ook vanwege haar grote medische kennis en vaardigheden. Ze riskeerde haar leven aan de frontlinie tijdens de belegering van Sebastopol. Ze redde duizenden mensen van cholera, dysenterie en geelzucht.
Florence Nightingale was kritisch over Seacole en dat vooral omdat Seacole de gewoonte had om gewonde militairen alcohol te geven.
Mary Seacole, de dappere vergeten verpleegster of een avonturier en zakenvrouw? Tik haar naam maar eens in op Google en je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid positieve en negatieve info die je kunt vinden.
De strijd tussen Florence en Mary
Er is dus een groep mensen die Mary de hemel in prijzen en haar allerlei heldendommen toeschrijven en natuurlijk een groep felle tegenstanders. Maar wie heeft gelijk? Je leest veel dat Mary niet donker gekleurd was maar procentueel gezien het meest blank was. Merendeel van de commotie gaat er over of ze wel als een belangrijke donkergekleurde Britse onderdaan uit de Victoriaanse tijd mag worden neergezet.
Zelfs de BBC raakte verwikkeld in deze “strijd” .
De BBC heeft in 2010 een serie gemaakt over, zoals Bram Moszkowicz zou zeggen, de abjecte ( verwerpelijke ) Victoriaanse tijd. Waar de heisa om ging was een sketch uit de serie die vervolgens werd uitgezonden op de website `Horrible Histories`; bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs.
In deze komisch bedoelde sketch laten ze zien dat Florence vier sollicitaties van Mary afwijst met de woorden `het is alleen bedoeld voor Britse meisjes` .
Uiteindelijk werd de BBC beschuldigd van het neerhalen van de prestaties van Florence omdat in die doelbewuste sketch Florence werd neergezet als een racistische discriminerende vrouw.
Wie heeft er gelijk, de voor- of tegenstanders? We zullen maar zeggen dat de waarheid in het midden ligt.