11 januari – De dag van de Morse code

Vaak haal ik mijn informatie voor dagenvanhetjaar.nl bij ander sites vandaan, maar dat blijkt niet altijd even accuraat te zijn. Want neem nu de dag van vandaag, het zou de NL-FP dag zijn.
De Nederlandse Functioneel Programmeren dag, deze dag werd dit jaar op 9 januari gehouden.
En volgend jaar? Ik verwacht op 8 januari, dus noteer dat even in je agenda mocht je geïnteresseerd zijn in functioneel programmeren.

Wat hebben computers en morse code met elkaar te maken? Ongeveer rond dezelfde periode in de 19de eeuw werden zowel de morse code als de computers uitgevonden. De allereerste computer werd namelijk in de periode 1837-1871 ontworpen door Charles Babbage en heette de analytische machine.

Morse code werd in 1835 uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse met het doel deze te gebruiken voor de telegrafie. En telegrafie wordt algemeen beschouwd als een voorloper van de latere digitale communicatie. En dat is de reden dat morse en computers een link hebben.

De allereerste programmeur was Ada Augusta (Lady Lovelace), een enthousiast amateurwiskundige. Zij schreef hele reeksen instructies voor de analytische machine, ze ontwikkelde onder andere de subroutine, herkende de waarde van lussen en dacht al na over de voorwaardelijke sprongroutine. Ze zag ook al in dat computers in staat zouden zijn meer dan enkel (zware) berekeningen te doen. Een echte pionier op het gebied van computerprogramma’s !

De morse code bestaat uit strepen en punten: elk cijfer, letter en leesteken heeft zijn eigen code.
Tot 2000 werd de morse code nog gebruikt door de Nederlandse marine en luchtvaart. Nu gebruikt men satellietverbindingen. De Koninklijke marine gebruikt nog steeds Morse voor lichtmorse seinen. Maar er hoeft natuurlijk maar één cyberaanval of een aanval op de satellieten plaats te vinden of alles ligt er uit, het blijft dus erg handig als men de morse code nog beheerst.

Ik ga voor de zekerheid toch maar het SOS in morse code leren, want gewitooitnooitnie.
biepbiepbiep bieeeeeeeepbieeeeeeeeepbieeeeeeeeeep biepbiepbiep

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.