We gaan vandaag even terug in de tijd. En wel naar 14 januari 1992, de dag dat de eerste ICSI baby wordt geboren. Een historische belangrijke dag voor stellen die moeilijk in verwachting kunnen raken. Daarentegen werd de eerste reageerbuisbaby geboren op 25 juli 1978, in het Verenigd Koninkrijk en heet Louise Joy Brown.
De ICSI methode is ontwikkeld aan de Vrije Universiteit in Brussel door Gianpierro Palermo.
ICSI is de afkorting voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie en deze methode wordt toegepast bij echtparen waarvan de man verminderd vruchtbaar is.
Wat is het verschil tussen IVF en ICSI? Het verschil zit in de manier waarop de eicel en de zaadcel versmelten tot een embryo. Bij IVF, In Vitro Fertilisatie, worden ongeveer 100.000 zaadcellen en eicellen in een reageerbuisje samengebracht en dan volgen de zaadcellen dezelfde route als wanneer ze in de baarmoeder worden losgelaten, de eerste die wint. De bevruchting gaat dan op dezelfde manier alleen dan in een reageerbuisje. Vandaar dat in de volksmond ook gesproken wordt over een reageerbuisbaby.
Bij ICSI wordt één goede zaadcel genomen en die wordt dan direct in de eicel geïnjecteerd.
De embryo’s worden dan in de baarmoeder geplaatst en dan is het normaal gesproken 9 maanden wachten.
Een aantal onderzoeken laat echter zien dat er bepaalde risico’s kunnen zijn bij kinderen die verwekt zijn via ICSI. De kans op een te vroeg geboren baby is hoger dan een op natuurlijke wijze verwekte zwangerschap en de kinderen kunnen ook bij de geboorte een lager geboortegewicht hebben of iets kleiner zijn. Maar andere onderzoeken bestrijden dit weer.
Ook wordt er gesproken over dat er een kans op achterstandsontwikkeling van het verstand bij jongetjes kan optreden. Maar de kans op aangeboren afwijkingen is niet groter met ICSI dan met IVF.
Maar wat is het toch fijn hé dat door middel van ICSI mensen toch hun kinderwens in vervulling kunnen laten gaan! 🙂