Officieel is het vandaag Wereld Fetishdag maar om over de start van de Fashion Week Amsterdam te schrijven ligt meer voor de hand omdat gister Nederlands bekendste couturier Frans Molenaar, de creatieve duizendpoot, werd begraven. Frans Molenaar is aan de gevolgen van een val van de trap overleden, in het voorjaar zou zijn nieuwe collectie uitkomen.
In 1995 heeft Frans Molenaar de Frans Molenaar-prijs in het leven geroepen voor jong aanstormend couture-talent die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. De winnaar krijgt maar liefst € 10.000,-. Deze prijs werd door hemzelf betaald.
De eerste winnaar was Louis Jon Floris (1996 ) en de laatste winnaar was Karin Vlug ( 2014 ).
De Fashion Week Amsterdam, die vandaag begint, zal Frans Molenaar eren ook al heeft hij zelf nooit op de Fashion Week gestaan. Niet omdat hij niet wilde maar zijn presentaties van een nieuwe collectie liepen niet synchroom met de data van de Fashion Week Amsterdam. Hoe zuur is het dan dat er dit jaar sprake van zou zijn dat de Frans Molenaar Prijs eventueel zou worden uitgereikt op de Fashion Week omdat het de twintigste keer zou worden dat deze prijs wordt uitgereikt. Beide partijen waren hierover sinds vorig jaar in gesprek.
Dit jaar stond dus in het teken van mijlpalen voor Molenaar; Frans zou in mei 75 worden, de Frans Molenaar-prijs uitreiking voor de 20ste keer en dit jaar zou hij zijn 100ste collectie presenteren. Maar of de presentatie doorgaat is maar afwachten want Frans Molenaar zei altijd: als ik dood ga dan houdt het allemaal op.
De couturier ontwierp niet alleen kleding maar ook glaswerk, fietsen, brillen, auto’s, een verflijn en urnen. Alles in zijn bekende manier van ontwerpen namelijk met moderne, strakke en simpele lijnen.
Net zoals de Fashion Week Amsterdam deze week zal het Gemeentemuseum Den Haag
Frans Molenaar in het najaar tijdens de tentoonstelling ‘Ode aan de Nederlandse Mode’ herdenken.