11 juni – Beef Jerky Dag / Dag vd Lokale Journalistiek / Controllersdag


 
We gaan het vandaag over jerky hebben, de andere twee “dagen van” zijn voor specifieke doelgroepen met interessante, informatieve en uitdagende programma’s voor hun maar wat minder voor wie niet tot de doelgroep behoort..

Beef Jerky Dag

Het is vandaag “Cowboyvlees Dag” ook wel bekend onder de naam Beef Jerky. Je zou verwachten met de naam cowboyvlees dat de oorsprong van de Beef Jerky in het Wilde Westen ligt maar dat is dus niet zo. Wie de precieze “uitvinders” waren van beef jerky is niet bekend maar er is sowieso bewijs dat duizenden jaren geleden in Egypte men al “cowboylees” at.
Het is een oeroude niet al te moeilijke conserveringsmethode die je kunt toepassen op alle vleessoorten die voorhanden zijn.

Je vind eigenlijk op alle continenten variaties van de beef jerky. In Australië en Zuid-Afrika wordt gedroogd vlees biltong genoemd, in Tibet sha kampo ( gemaakt van Yakvlees ), in Midden-Amerika Tasajo, in Noord-Amerika pemmikan ( gemaakt van bizonvlees en vermengd met bizonvet ) en in Nederland heet de variant “nägelholt” ( gezouten en in de lucht gedroogde rosbief ). Ook de Inca’s maakte gedroogd vlees en noemde dat Ch’arki. En daar ligt de oorsprong van de beef jerky zoals wij die nu kennen.

Oorsprong van dé Beef Jerky

Toen de Spaanse veroveraars de Nieuwe Wereld aan het ontdekken waren zagen ze dat de oorspronkelijke bewoners, de indianen, een soort gedroogd vleesproduct aten dat men een tijd lang kon bewaren. Al snel besefte ze dat dit product uitermate geschikt zou zijn voor hun lange ontdekkingsreizen waar ( vers ) voedsel niet altijd voorhanden was.
De oorspronkelijke bewoners leerde de kolonisten hoe men dat gedroogde vlees moesten maken. De indianen noemde dat ch’arki  (wat “gedroogd vlees” betekent), de Spanjaarden namen het woord over maar noemde het charqui. Later is dat woord verbasterd tot de naam “jerky”.
Na de Spaanse ontdekking van de Nieuwe Wereld kwamen al snel veel kolonisten richting Amerika om hun geluk daar te beproeven. Ook zij kwamen in aanraking met “jerky” en dit product werd standaard meegenomen op hun lange reizen. Het werd een razend populair product onder meer bij de cowboys, goudzoekers en mijnwerkers bijvoorbeeld.

Beef Jerky nu

Het is nog steeds een populair product met legio toepassingen. Het is lekker bij de borrel, handig wanneer je gaat kamperen of lange wandeltochten gaat maken. Zelfs astronauten nemen het mee op hun missies. Bodybuilders eten het en voor de Weight Watchers en volgers van het Atkins-dieet onder ons is dit het ideale tussendoortje: het bevat veel eiwitten, bijna geen vet en is van nature koolhydraten arm.

Dus doe eens gek en maak een beef jerky als snack. 😉
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.