Europadag
Op 9 mei 1950 presenteerde de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman aan een aantal collegae een voorstel voor een Europese instelling die de productie van kolen en staal zou gaan beheren. Dit was de eerste stap op weg naar de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Uiteindelijk ging dit samenwerkingsverband op 25 juli 1952 met zes landen van start.
Nederland was één van die zes landen, de andere waren België, Luxemburg, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk en Italië. Schuman’s voorstel wordt beschouwd als het begin van wat nu de Europese Unie is. Daarom vieren wij nu vandaag Europadag, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Voor sommige is Europadag een dag met een zwart randje, ja toch Geert?
Schumanverklaring
Maar dit was niet het enige wat Schuman voorstelde, in zijn toespraak van 9 mei 1950 lanceerde hij ook zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Een samenwerking waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden. Schuman’s voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden en daarom vieren wij nu vandaag “Europadag”, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa.
Hoe vier je Europadag?
Vanwege Europadag openen verschillende Europese instellingen op 9 mei in Luxemburg en op 19 mei in Straatsburg hun deuren voor bezoekers. Je kunt deelnemen aan rondleidingen, debatten, concerten en nog veel meer. Brussel was 4 mei al aan de beurt. Dit jaar staat Europadag in het teken van de aankomende verkiezingen van 23 mei tot 26 mei. Ook deze verkiezingen zijn belangrijk, dus ga stemmen en bepaal wie de grote beslissingen mag nemen. En als je niet weet op wie je zal gaan stemmen raadpleeg dan Stemwijzer.
Herdenkingsdag voor de verdwenen sok
Het grootste mysterie van onze tijd is opgelost! Eindelijk is er antwoord op de vraag hoe het kan dat er sokken verdwijnen tiidens het wassen. Gooit iemand moedwillig een sok in de kliko? Puur en alleen om ons te treiteren? Heeft de sokkenindustrie een wereldwijde dievenbende opgericht om één sok te stelen zodat wij weer nieuwe sokken moeten kopen? Het lijkt mij niet geheel en al waarschijnlijk.
Das Erste
Maar waar blijven die sokken dan? Houd je vast: de wasmachine eet ze op! Het bewijs is geleverd door een Duitse tv zender. Journalisten van het Duitse kanaal “Das Erste” waren geïntrigeerd door het grote sokken mysterie. Zij besloten echter op onderzoek uit te gaan en wat blijkt? Tussen de trommel en de kuip van de wasmachine zit een klein kiertje, vlak achter de dubbele rand bij de deur, waar kleine kledingstukken, zoals de sok, in verdwijnen. Weer een mysterie opgelost!
Voor elk probleem (of is het een uitdaging) is een oplossing
Er zijn twee oplossing om nooit meer een sol kwijt te raken.
- stop kleine wasjes in een waszakje, dat is de meest goedkope oplossing
- een ietwat duurdere oplossing is dat je een bovenlader wasmachine aanschaft, bij dit type wasmachine zal geen sok verdwijnen