3 juni – Wereld Klompvoet Dag | Wereldfietsdag | Prokkelweek | Zero Plastic Week

Wereld Klompvoet Dag

Ponseti International Association (PIA) heeft 3 juni uitgeroepen tot Wereld Klompvoet Dag (World Clubfoot Day). De datum werd gekozen om de geboortedatum van Dr. Ignacio Ponseti te herdenken. Dr. Ignacio Ponseti is de ontwikkelaar en naamgever van de Ponseti-methode; een methode om klompvoeten te behandelen. Het doel van Wereld Klompvoet Dag is om de aandacht te vestigen op de klompvoet en de preventie ervan met behulp van de Ponseti-methode. Een niet chirurgische behandeling die met behulp van gips de voetjes weer probeert recht te maken. De Ponseti-methode is bijna 100 procent effectief mits deze door een opgeleide zorgverlener op de juiste manier wordt toegepast.

Wereld Klompvoet Dag is een belangrijke stap voorwaarts in het vergroten van het wereldwijde bewustzijn dat een klompvoet een behandelbare misvorming is. Op 3 juni wordt niet alleen Dr. Ignacio Ponseti herdacht, ook zijn overtuiging dat elk kind met een klompvoet recht heeft op behandeling. De Ponseti-methode is een hemels geschenk voor alle kinderen die met deze aandoening ter wereld komen.

Wereldfietsdag

De Algemene Vergadering van de VN heeft op 12 april 2018 een resolutie aangenomen waarin 3 juni wordt uitgeroepen tot World Bicycle Day. Hiermee erkent de Verenigd Naties de bijdrage die de fiets levert aan een duurzamere toekomst. Waarom vonden de Verenigde Naties het nodig om deze dag in het leven te roepen? Een aantal redenen; de fiets is een betrouwbaar, milieuvriendelijk en duurzaam vervoermiddel die in ontwikkelingslanden meer is dan alleen maar een transportmiddel. Het is de toegangspoort naar onderwijs, gezondheidszorg en sport. Bijkomend voordeel: op de fiets kom je tot rust en kun je ook de omgeving echt zien en beleven. Genoeg redenen om de lidstaten aan te sporen om de fiets te promoten.

Prokkelweek

Vandaag gaat de landelijke Prokkelweek van start met de ProkkelSterrenslag. Maar liefst 64 teams vanuit het hele land hebben zich ingeschreven. Elk team bestaat uit vijf mensen met en vijf mensen zonder verstandelijke beperking. Organisaties zoals UWV, Nuon, Coöperatie DELA, Gemeente Utrecht, VSBfonds en vele anderen deden mee. Een zeskamp draait om sport en spel , maar waar het echt om gaat is samenwerken en elkaars talenten ontdekken en benutten. Wil je gaan kijken naar deze sportdag? Ga dan naar Sportcentrum Olympos, Uppsalalaan3, Utrecht.

Wat is een prokkel?

Prokkel is een samentrekking van de woorden prikkelen en sprokkelen. Het prikkelen tot activiteit en het bij elkaar brengen, verzamelen, het sprokkelen. Een prokkel is dus een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder een beperking. Even tussen twee haakjes, wanneer ik beperking schrijf dan bedoel ik verstandelijke beperking, dit ter informatie. Zoek je bij jou in de buurt een activiteit die tijdens Prokkelweek wordt georganiseerd, klik dan hier.

Zero Plastic Week 2019

Het principe van de Zero Plastic-Week is simpel; koop een week lang geen nieuw plastic, dus ook geen producten die verpakt zijn in plastic. Wat je in huis hebt gebruik je gewoon maar voor de rest zul je alternatieven moeten verzinnen. Als je mee wilt doen aan de Zero Plastic-Week dan heb ik een paar tips voor je:

  • was je handen met een stuk zeep in plaats van vloeibare uit een plastic flacon
  • koop wijn in een glazen fles met een natuurlijke kurk
  • koop statiegeldverpakkingen
  • neem je eigen mok mee naar het werk
  • maak je eigen allesreiniger van bijvoorbeeld citroen en azijn
Deel dit bericht