Zondag voor de Vervolgde Kerk
Zondag voor de Vervolgde Kerk is jaarlijks dé zondag waarop vervolgde christenen centraal staan in de plaatselijke kerk. Christenvervolging is niet iets van de laatste jaren, christenvervolging bestaat al sinds de allereerste pinksterdag. In Jeruzalem werden mensen vervolgd vanwege hun geloof in Jezus Christus. Stephanus werd zelfs daarvoor in het jaar 35 gestenigd en werd hiermee de eerste christelijke martelaar. Tijdens de Zondag voor de Vervolgde Kerk worden in vele honderden gemeentes het verhaal van vervolgde christenen verteld en bid men voor hen. Het thema van de zondag is: Christus’ liefde wint.
Vaderdag
In verschillende landen wordt Vaderdag niet op de derde zondag van juni gevierd, zoals bij ons. In België bijvoorbeeld valt Fête des pères (Vaderdag) jaarlijks op de tweede zondag van juni. Deze datum is naar analogie met Moederdag, wat op de tweede zondag van mei wordt gevierd. Met uitzondering van regio Antwerpen en de Kempen want daar wordt Vaderdag gevierd op 19 maart (de naamdag van Sint Jozef).
Vaderdag (Vatertag) wordt in Duitsland op dezelfde dag als Hemelvaart gevierd. Het achterliggende idee is dat de zoon (Jezus) terugkeert naar zijn Vader. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt Vaderdag gevierd op de eerste zondag van september. In Thailand op 5 december, de geboortedag van de overleden koning Bhumibol. Vaders uit Brazilië worden geëerd op de tweede zondag van augustus. Wil je weten waar Vaderdag in de rest van de wereld wordt gevierd? Klik hier.
Internationale Remittances Dag
Op de (Engelstalige) website van de VN wordt deze dag International Day of Family Remittances ( IDFR) genoemd, dit wordt door de VN in het Nederlands vertaald als internationale dag van de geldovermaking door migranten aan hun gezinsleden. Er is dus gekozen om de letterlijke vertaling van het woord “remittance” te gebruiken. Ik kies daar niet voor omdat de titel van de dag dan wel ontzettend lang wordt. De eerste IDFR werd op 16 juni 2015 gevierd en had een Nederlands tintje, onze Koningin Máxima was de beschermvrouwe van deze eerste editie.
Geldovermaken naar familie
De wens geld terug te sturen naar hun families is voor veel migranten een belangrijke reden om de vaak gevaarlijke tocht naar Europa te maken. De achterblijvers voor wie het geld bedoeld is zijn een zieke of werkloze vader of moeder, een vrouw, kinderen, broers of zussen. Zij gebruiken dat geld voor de kosten van het levensonderhoud en de vaste lasten, ziekenhuisrekeningen of schoolgeld.
De Wereldbank heeft berekend dat vorig jaar ongeveer 430 miljard dollar aan remittances naar ontwikkelingslanden is gegaan. Het gemiddelde percentage aan transactiekosten ligt wereldwijd op 8 procent van het totale bedrag, in Nederland gemiddeld 8,85 procent. In 2016 hebben meer dan tachtig geldtransactieoperators afgesproken de transactiekosten te gaan verlagen tot maximaal 3% in 2030. Zodat er uiteindelijk meer geld overblijft voor de families van de migranten.