7 september – Week van de Alfabetisering

Morgen is het Wereldalfabetiseringsdag en in de week rond deze dag is de Week van de Alfabetisering, georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven.

Week van de Alfabetisering “Het is tijd voor Taal!”

Schrik niet, in Nederland zijn ongeveer 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen functioneel analfabeten in de leeftijd van vijftien tot en met 65 jaar. Dat komt neer op één op de negen Nederlanders. En nee, dat zijn niet alleen allochtonen want 65% van de 1,3 miljoen laaggeletterden is autochtoon. De groep die de meeste moeite heeft met lezen en schrijven zijn de mensen tussen de 55 en 65 jaar, in die groep is 1 op de 5 laaggeletterd.

Wat is het verschil tussen analfabetisme en laaggeletterdheid

Analfabetisme is niet kunnen lezen en schrijven/rekenen. Laaggeletterdheid of functioneel analfabetisme is veel moeite hebben met lezen en schrijven ( rekenen ), zoveel moeite dat men onvoldoende kan functioneren in het dagelijks leven. Iemand kan dan bijvoorbeeld niet zelf een treinkaartje kopen, bijsluiters van medicijnen lezen of formulieren invullen.

Ruim 5.600 activiteiten van 7 t/m 13 september

Dit jaar zijn er maar liefst 5.623 activiteiten in Nederland, dat houdt in dat er in elke provincie minimaal 40 activiteiten worden georganiseerd. De koploper is de provincie Zuid-Holland met 213 activiteiten. Als je hier klikt dan kom je bij het overzicht per provincie uit.

Thema’s

Elke dag, maandag t/m vrijdag, heeft een apart thema gekregen waardoor er extra aandacht besteed kan worden aan een speciale groep en/of activiteit.
Maandag 7 september = Taallunchdag
Dinsdag 8 september = Gezinsdag
Woensdag 9 september = Taalverkennerdag
Donderdag 10 september = Gezondheidsdag
Vrijdag 11 september = Bedrijvendag

De smoezen top 7

Weet je wat veel moed vergt? Er voor uitkomen dat je niet of nauwelijks kunt lezen en/of schrijven.
Waarom zou je ook? Het gaat al jaren goed denk je dan. En als je zegt dat je analfabeet of laaggeletterd bent hoe zullen de mensen dan over je denken? Dat je dom bent? Of erger, achterlijk? Integendeel zou ik zeggen, als al jarenlang je omgeving niet in de gaten heeft dat je niet goed Nederlands kan lezen of schrijven dan ben je in mijn ogen een genie!

Herken je dit?

1 – Sorry, ik ben mijn bril vergeten.
2 – Die formulieren vul ik thuis wel in.
3 – Ik schrijf zo onleesbaar, doe jij dat maar voor me.
4 – Dat werkbriefje krijg je straks wel van me.
5 – Die bijsluiters zijn allemaal zo ingewikkeld.
6 – Ik kan niet lezen, omdat ik woordblind ben.
7 – Ik laat de kinderen altijd boodschappen doen.

Als jij iemand kent die steeds gebruik maakt van dezelfde uitvluchten probeer dan eens om in gesprek te komen en maak het onderwerp bespreekbaar. Daar is het deze week toch juist een prima gelegenheid voor, ja toch?

 In de Week van de Alfabetisering worden ook de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt. 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.