Amsterdamse Grachtenfestival
Het altijd druk bezochte Amsterdamse Grachtenfestival (9 – 18 augustus) is hét podium voor jonge musici van over de hele wereld op het gebied van klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen. Er wordt voor (zeer) jong tot (stok) oud meer dan 250 concerten gegeven op niet voor de hand liggende locaties. In liften, stijlkamers van grachtenpanden, dakterrassen, industrieel erfgoed, cruiseschepen, hotels of metrotunnels. Niet alleen in het centrum van Amsterdam, op 90 verschillende locaties kun je binnenstappen in de betoverende wereld die muziek heet.
Internationale Dag van de Inheemse Volken
Op de Internationale Dag van de Inheemse Volken wordt aandacht gevraagd voor de inheemse volkeren, voor hun unieke culturen en hoe zij omgaan met mens en milieu en de bijdrage die ze leveren aan de culturele diversiteit. Ondanks dat zij leven in een wereld waarin zij een minderheid zijn hebben ze toch hun oorspronkelijke sociale, culturele, economische en politieke kenmerken weten te behouden.
Anno 2019 leven naar schatting 370 miljoen inheemse mensen op de wereld, verspreidt over 90 landen. Ze vormen minder dan 5 procent van de wereldbevolking maar hun percentage in de groep van de allerarmste op de wereld is beduidend hoger, hun aandeel daarin is 15 procent.
De gemeenschappelijke deler
Van alle talen op wereld (naar schatting 7.000) spreken zij de meesten en zij vertegenwoordigen maar liefst 5.000 verschillende culturen. De internationale gemeenschap erkent nu dat speciale maatregelen nodig zijn om de rechten van de oorspronkelijke bewoners te beschermen en hun cultuur en manier van leven te behouden.
De gemeenschappelijke deler van alle inheemse volken is de strijd voor hun rechten op hun leefgebied, territoria en natuurlijke rijkdommen. Inheemse volkeren van vandaag zijn onbetwistbaar één van de meest achtergestelde en kwetsbare groepen mensen ter wereld.
2019: Internationale Jaar van de Inheemse Talen
Elke taal herbergt een schat aan kennis over bijvoorbeeld flora en fauna, het klimaat, zeevaart, jagen, muziek of sociale omgang. De grote meerderheid van deze talen wordt gesproken door inheemse volkeren. Geschat wordt dat om de 2 weken een inheemse taal verdwijnt, waardoor de respectieve inheemse culturen en kennissystemen in gevaar komen.
Als reactie op het wereldwijd in rap tempo verdwijnen van deze talen, en dan vaak de inheemse talen, heeft de Algemene Vergadering van de VN 2019 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Inheemse Talen. Hopelijk brengt dit jaar op nationaal en internationaal niveau meer aandacht aan het verdwijnen van inheemse talen en de dringende noodzaak om deze te behouden
Nagasaki dag
Op Nagasaki dag herdenken we dat, 3 dagen na Hiroshima, op 9 augustus 1945 om 11.02 uur (Japanse tijd) een nucleaire bom op de Japanse stad Nagasaki ontplofte. De werd stad volledig werd vernietigd en meer dan 70.000 vrouwen, mannen en kinderen kwamen daarbij om het leven. De gevolgen zijn jaren later nog merkbaar; meer kankergevallen en een stijging in de geboorten met afwijkingen of miskramen. Saillant detail: de Amerikanen wilden eigenlijk de stad Kokura bombarderen, maar dat ging niet door vanwege slecht weer.