Dag van het Hunebed
Vandaag vindt op het buitenterrein van het Hunebedcentrum in Borger de Dag van het Hunebed plaats. Staatsbosbeheer, het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum zijn de initiators van deze dag. Dit jaar staat de steentijd centraal. Wat kun je verwachten? Een markt met informatie over de tijd van de hunebedbouwers en de bescherming van hunebedden. Je kunt op de markt ook producten kopen. Je kunt meedoen aan een wildplukwandeling of luisteren naar verhalen bij het grootste hunebed.
Wil je er liever alleen op uit? Dat kan, er zijn gratis wandelroutes te krijgen. De Dag van het Hunebed is gratis toegankelijk, alleen voor het museum wordt entree gevraagd.
Bewoningsgeschiedenis Drenthe
*Drenthe kent een lange bewoningsgeschiedenis. De oudste vondsten die duiden op menselijke activiteiten gaan vermoedelijk terug tot 120.000 jaar geleden, tot voor het begin van de laatste ijstijd (Weichselien). Het gaat om vuistbijlen van jagers uit het Midden-Paleolithicum. Zij maakten jacht op onder andere mammoeten en wolharige neushoorns. De mensen die deze werktuigen achterlieten, waren neanderthalers.
*(tekst afkomstig van Geheugen van Drenthe)
Komen hunebedden alleen in Drenthe voor?
Ten eerste : wat is nu precies een hunebed? Het is een prehistorisch grafmonument waarin het boerenvolk, dat circa 5.400 jaar geleden (Nieuwe Steentijd) in het noorden van ons land leefden, zijn doden bijzetten. Ten tweede: alleen in Drenthe? Nee, deze grafkelders gemaakt van grote zwerfkeien zijn behalve in Noord-Nederland (Drenthe en Groningen) ook aangetroffen in Zuid-Zweden, Denemarken, Polen en Noord-Duitsland.
Hoe kwamen die zwerfkeien in Nederland terecht?
In de Saale-ijstijd, pak ‘m beet zo’n 150.000 jaar geleden, werd een deel van ons land bedekt met gletsjers. Toen het warmer werd en het ijs smolt bleef op de Nederlandse bodem een laag gletsjerpuin achter. In dat gletsjerpuin zaten zeer zware zwerfkeien (hunebed keien) waarvan geologen de herkomst vrij nauwkeurig kon bepalen. Ze komen uit Zuid-Zweden en Finland. De grootste zwerfkei in Nederland ligt in het plaatsje Rottum en weegt ruim 44 ton.
Zoon- en Dochterdag
Net zoals Moederdag en Vaderdag ligt de oorsprong van zoon- en dochterdag in de Verenigde Staten. Volgens sommige Amerikaanse websites wordt de Zoon- en Dochterdag wereldwijd en op grote schaal gevierd. Volgens andere Amerikaanse websites is Son and Daughter Day toch echt een nationale aangelegenheid. Maar net zoals met zo veel “dagen van” kopiëren we graag de Amerikanen. In dit geval ga ik mee want het idee achter deze dag vind ik aansprekend.
Waarom zoon-en dochterdag?
Waarom in Amerika een zoon- en dochterdag in het leven is geroepen kan ik best wel begrijpen, zeker als je weet hoe deze dag wordt gevierd. Het gaat deze dag niet om het geven van speelgoed maar het gaat om het geven van tijd aan je kinderen. Tijd? Ja tijd!
Miljoenen Amerikanen hebben twee of meerdere banen, niet omdat ze het leuk vinden maar omdat ze anders geen dak boven het hoofd en brood op de plank hebben. Daardoor hebben ze logischerwijs minder tijd om aan het familieleven te besteden en dat is waarom op zoon- en dochterdag tijd wordt gegeven. Tijd van de ouders om samen met de kinderen vandaag iets te ondernemen. Want voordat je het weet zijn de kinderen de deur uit! Dit geldt trouwens ook voor ruim een half miljoen Nederlanders.
Mijn suggestie voor vandaag? Volg het Amerikaanse voorbeeld. En als ze al het huis uit zijn, ga dan bij ze op visite of vraag of ze op visite willen komen. In ieder geval maak er iets leuks van vandaag want het leven vliegt voorbij.