5 december – Pakjesavond of Klausjagen?

Internationale Vrijwilligersdag voor Economische en Sociale Ontwikkeling

Op 17 december 1985 heeft de Verenigde Naties 5 december uitgeroepen tot de Internationale Vrijwilligersdag voor Economische en Sociale Ontwikkeling. Een dag die wereldwijd wordt gebruikt om alle vrijwilligers te bedanken. De Internationale Vrijwilligersdag laat ik aan me voorbij gaan, ik richt mijn pijlen liever op de Nationale Vrijwilligersdag. De Nationale Vrijwilligersdag is twee dagen later, op 7 december.

Klausjagen

Wij zijn druk bezig met de voorbereiding van pakjesavond maar in het Zwitserse dorpje ‪‎Küssnacht‬, gelegen aan de noordkust Vierwoudstrekenmeer, houden ze er een heel ander traditie op na.
Daar gaat men op 5 december “Klausjagen”, wat zoveel betekent als “Jacht op Sinterklaas”.
Het is één van de meest bizarre ‪kerstviering‬ van Europa die ontstaan is in de middeleeuwen en vond plaats voor de winterzonnewende. De bevolking wilde de demonen en kwade geesten die de zon bedreigden verdrijven, dat deden ze door het maken van een oorverdovende hoeveelheid lawaai. Het evenement werd echter een dusdanig ongeordende bende dat het in de 18de eeuw werd verboden. Een eeuw later werd het weer in ere hersteld maar dan met een christelijke sausje overgoten.

Sinterklaas in Küssnacht

Om klokslag 20:15 wordt een vuurpijl de lucht ingeschoten. Na de harde knal gaat alle straatverlichting uit, de optocht kan beginnen! Voordat de optocht echt van start gaat laten de “Geislechlepfer” hun zwepen knallen. Een stoet van 200 mensen dragen hun eigengemaakte “ Iffelen”, dat zijn mijters die van binnen verlicht worden. De mijters zijn ware kunstwerken en lijken op de glas in lood voorstellingen die je in de kerk ziet. Zo’n mijter maken is niet simpel, er zit gemiddeld 500 uur werk in.

“Schmutzli”

Mannen in witte hemden met fakkels volgen, daar tussenin loopt Sinterklaas. Hij wordt vergezeld door zijn “Schmutzli”, dat mannen in een zwarte pij die zwart geschminkt zijn. Een groep van blazers zoals trompettisten begeleiden deze stoet met een karakteristieke drieklank-ritme; ta ta taaaaa hoor je continu. De “Schmutzli” delen lebkuchen uit, dat is een soort peperkoek.

De Klausjäger

Dan volgen tot slot de in witte hemden gestoken “Klausjäger”, een groep van 1000 tot 1500 man. Zij dragen koeienbellen die zij heen en weer zwaaien en zij roepen de tekst “Mänz, Mänz, Mänz, Bodefridimänz”. Dit alles bij elkaar maakt een oorverdovend lawaai.
Als de optocht tot een einde komt dan duiken alle deelnemers de kroeg in om te eten, te drinken en te feesten tot de volgende ochtend. Hoeveel van de bijna 20.000 toeschouwers meedoen, geen idee. 😉

Als 5 december in een weekend valt dan wordt de optocht verplaatst naar de vrijdag er voor.

Wat zullen we drinken?

De traditionele drank tijdens dit evenement is koffie gemengd met peren likeur. Tenminste zo wordt gezegd echter ik heb van horen zeggen dat het net andersom is: je drinkt peren likeur met een vleugje koffie.

Geef mij maar onze warme chocolademelk tijdens pakjesavond in plaats van koffie en Klausjagen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.