Vandaag is het exact 70 jaar geleden dat het concentratie-en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd door legereenheid “Eerste Oekraïense Front” van het Rode Leger.
De naam van deze legereenheid heeft een aantal dagen geleden voor verwarring gezorgd. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken had in een radio-interview gezegd dat het Oekraïense soldaten zijn geweest die Auschwitz hadden bevrijd. Daar gaat hij de fout in want deze legereenheid heette zo omdat het eerst Oekraïne had bevrijd voordat het oprukte naar Auschwitz, en heette niet zo omdat het soldaten uit de Oekraïne waren die Auschwitz hadden bevrijd.
Sinds wanneer wordt de Internationale Holocaust herdenkingsdag in Auschwitz gehouden?
In 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, “27 januari” uit tot een internationale herdenkingsdag, Holocaust Memorial Day. Op 27 januari 2006 werd de eerste herdenkingsdag gehouden.
De Israëlische herdenkingsdag van de Shoa valt niet op deze dag, die valt op 16 april.
Ook in Duitsland herdenkt men de Holocaust slachtoffers en heet deze dag, Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus. Deze nationale herdenkingsdag bestaat al sinds 1996, op initiatief van de toenmalige Duitse bondspresident Roman Herzog
De naam Auschwitz staat voor alle nazi concentratie- en vernietigingskampen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog op vele plaatsen in Europa verschenen. Op deze 27ste januari herdenken we alle slachtoffers die zijn gevallen in dergelijke kampen. Miljoenen slachtoffers, merendeels Joden maar ook Russische krijgsgevangenen , zigeuners, politieke gevangen, Polen en andere minderheden.
Vele hoogwaardigheidsbekleders zullen vandaag aanwezig zijn, ook de kleinzoon van kampcommandant Höss. Zijn opa was verantwoordelijk voor de experimenten met Zyklon B (blauwzuurgas). Hij werd in 1947 voor de ingang van het crematorium van Auschwitz I opgehangen aan een galg.
De grote afwezige vandaag is president Vladimir Poetin.
Eigenlijk is de boodschap van vandaag, wees tolerant en verdraagzaam. Respecteer en waardeer elkaar. Geef radicalen, ongeacht tot welke groepering ze behoren, niet de kans om het zaadje van de haat te planten in je hart.
Daarom zeg ik “Nooit meer Auschwitz”! Leer van de geschiedenis!