5 januari – Driekoningenavond

Vandaag kan het nog geen kwaad om kerstspullen in huis te hebben staan c.q hangen maar na morgen moeten toch echt alle kerstversieringen opgeruimd zijn want anders brengt dat ongeluk. Of je er nu in gelooft of niet, ik neem géén risico. Ik ga vandaag nog even een rondje lopen door en om het huis om er zeker van te zijn dat we echt wel alles hebben opgeruimd.

Driekoningenavond

Aan de vooravond van Driekoningen werd vroeger traditioneel de Driekoningenavond in huiselijke kring gevierd. Het was een gezellig familiefeest die qua beleving meer aansprak dan Sinterklaas omdat dat alleen voor de kinderen was. Tijdens de Gouden Eeuw werd Driekoningenavond groots gevierd. Men gaf elkaar geschenken, men schonk elkaar het zogenaamde koningsbrood en als klap op de vuurpijl kreeg iedereen van zijn of haar peetje koningsgeld.

De bonenkoning

Tijdens de Middeleeuwen werd op Driekoningenavond het feest van de “bonenkoning” uitbundig gevierd. In het ronde koningsbrood zat een boon; wie de boon in zijn stuk koek vond was de koning. De koning koos een koningin en koos een raadsman, rentmeester, secretaris, kamerling, hofmeester, voorsnijder, proever, schenker, kok, zanger, speelman, portier, zot en zottin. Het was verplicht om de hele avond in zijn rol te blijven.
Kortom een avondje vol middeleeuws jolijt. 😉

Het ronde Driekoningenbrood werd in Amsterdam overal gebakken. Maar wie in het Amsterdamse brood de boon aantrof werd geen koning maar moest trakteren.

Koningsbrief

Later werd de koning en zijn gevolg gekozen door middel van de koningsbrief ook wel trekkbrief genoemd. De koningsbrief bevatten prenten van de koning, koningin en zijn gevolg. Deze prenten werden uitgeknipt, door elkaar geschud en getrokken. Op Driekoningenavond speelde ieder dan zijn en haar prentenrol.

Driekoningenoptocht

Op 4 januari wordt de komst van de drie wijzen uit het oosten aangekondigd door een afgezant. Net zoals bij ons Sinterklaasfeest schrijven kinderen brieven aan de drie wijzen met daarin hun verlanglijstje. De volgende dag, 5 januari, wordt de Driekoningenoptocht gehouden. Tijdens deze optocht rijden de drie wijzen op kamelen door de straten. Ze worden vergezeld door hun zwart geschminkte pages die met strooigoed gooien.
’s Avonds moeten de kinderen hun schoenen schoonmaken en moeten ze zonder treuzelen of zeuren vroeg naar bed. Op Driekoningen vinden ze hun cadeau in hun schoenen.

De Driekoningenoptocht wordt in Spanje, Andorra, Tsjechië, Polen en in delen van Mexico gehouden.
Maastricht kent ook een Driekoningenoptocht, die was het afgelopen weekend. Misschien iets om volgend jaar naar toe te gaan?

Tussen twee haakjes: krijgen we in die landen nu een anti-Driekoningenoptocht actiegroep?

Laten we hopen dat Sylvana Simons dit allemaal niet weet anders zien we haar weer elke dag op de televisie!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.