Wereld Suïcide Preventie Dag
Het thema van Wereld Suïcide Preventie Dag 2019 (World Suicide Prevention Day) is hetzelfde thema als dat van vorig jaar. Namelijk “Working Together to Prevent Suicide” (Samenwerken om zelfmoord te voorkomen). De initiator International Association for Suicide Prevention (IASP) is er van overtuigd dat samenwerking het belangrijkste onderdeel is voor effectieve mondiale suïcidepreventie. Zij benadrukken dat we allemaal een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van zelfdoding.
Het gedrag dat mensen met zelfmoordplannen laten zien is niet uniek, het is universeel. Daarom is het wereldwijd bundelen van ervaringen een belangrijke stap op weg naar betere zelfmoordpreventie. Omdat het zo’n belangrijk thema is laat IASP dit thema ook in 2020 terugkomen.
Oproep: zet een brandende kaars voor je raam
Zet op Wereld Suïcide Preventie dag om 20.00 (lokale tijd) een brandende kaars voor je raam. Op die manier laat je aan de buitenwereld zien dat je denkt aan een door zelfmoord overleden geliefde. De brandende kaars is ook een steuntje in de rug voor de overlevenden van zelfdoding. Op de website van International Association for Suicide Prevention (IASP ) kun je gratis e-kaarten en/of ansichtkaarten downloaden.
Vandaag plaatst 113 Zelfmoordpreventie een afbeelding op social media. Contact 113 vraagt of je de afbeelding wilt delen op Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Als je dat doet gebruik dan de hashtags #WSPD en #WSPD2019. Dit kleine simpele gebaar laat mensen die aan zelfmoord denken (en hun naasten) zien dat ze niet alleen staan in het leven.
Suïcidepreventie (of zelfmoordpreventie)
Elke dag overlijden er gemiddeld 5 mensen door zelfdoding in Nederland. Om precies te zijn ging het in 2018 om in totaal 1.829 mensen, waarvan 1.176 mannen en 653 vrouwen. Het aantal zelfdodingen onder 20- tot 40-jarigen steeg, bij de andere leeftijdsgroepen daalde het aantal zelfdodingen.
Kan het totaal aantal zelfdodingen nog meer dalen? Jazeker, er wordt gezegd dat een luisterend oor bieden misschien wel het meest effectiefste middel voor suïcidepreventie is maar een vereiste is dan wel dat de persoon in kwestie wil praten.
Zelfmoordpreventie begint met het leren herkennen van signalen
Hoe kan je een (poging tot) zelfmoord voorkomen? Dat je de eventuele signalen niet herkent daar kan ik me heel goed iets bij voorstellen, dat is mezelf ook overkomen. Daarom zet ik een aantal (non-verbale) signalen op een rij voor je. Lees het door of ga naar de website 113.nl voor meer informatie. Het kost je maar een minuutje van je tijd om het leven van iemand voorgoed te veranderen.
- sociale isolatie: zich terugtrekken van beste vrienden, hobby’s opgeven
- verwaarlozen van het uiterlijk
- depressieve, sombere stemming en alle andere aan depressie gelinkte symptomen
- plotse woede-uitbarstingen, agressieve buien, huilbuien zonder directe aanleiding
- verward of onlogisch praten
- recente verhoging van alcohol- en/of middelengebruik
- weggeven van persoonlijke spullen
- Bij jongeren kunnen signalen spelen die met school te maken hebben
- verslechtering van prestaties
- vaker afwezig zijn, spijbelen, weglopen
- slechte concentratie, slecht huiswerk, zitten slapen of suffen
- agressiever en vervelender gedrag tegenover medeleerlingen
De Onbegrijpelijke Dood van Mitchel
Op woensdag 25 september vertoont BNNVARA de documentaire De Onbegrijpelijke Dood van Mitchel. De 21-jarige Mitchel Winters maakte op 30 mei 2016 een eind aan zijn leven. Niet eigenhandig. Hij deed zich voor als overvaller en werd door politiekogels gedood.
Er is altijd iemand die naar je luistert
Zie jij het leven niet meer zitten, zoek alsjeblieft een luisterend oor of professionele hulp. Of bel 0900 – 0113 (niet gratis), daar zitten mensen voor je klaar waar jij je verhaal kunt doen. Wil je (gratis) chatten of e-mailen? Klik hier.