Gisteravond was de eerste aflevering van “Arm in Nederland? Eigen schuld!” een programma van de EO dat gepresenteerd wordt door Dennis van der Geest. Vanavond volgt deel 2; deel 3 en 4 volgen respectievelijk woensdag en donderdag.
Moet eerlijk bekennen dat ik wel een beetje fan ben van Dennis. Dat is gekomen nadat hij vorig jaar “Rot op naar je eigen land” op zijn eigen ludieke manier presenteerde. Zo heerlijk verfrissend!
Is er armoede in Nederland?
Ja, er is armoede in Nederland! Dit ondanks dat ons land op de zesde plaats staat in de top 20 van rijkste landen voor wat betreft netto financiële activa per hoofd van de bevolking (€ 78.060,-) en op de vierde plaats als het gaat om bruto financiële activia ( €126.700,- ). Dit volgens het in september vorig jaar gepubliceerd Global Wealth Report van Allianz.
Armoede is een subjectief begrip
Er zijn veel verschillende ideeën en vooroordelen over wat armoede in Nederland is. Één van de kandidaten aan het programma “Arm in Nederland? Eigen schuld!” zegt: “ik zie hier géén ingevallen wangetjes”. Alleen als je broodmager bent leef je in armoede? Volgens mij leef je in armoede als je:
- geen geld hebt om je huis warm te stoken
- de helft van de week geen warme maaltijd op tafel kunt zetten
- geen geld hebt om de electriciteit rekening te betalen
- niet elk jaar nieuwe kleren kunt kopen
- niet lid kan worden van een sport- of hobbyclub
Voor één op de acht kinderen in Nederland is het niet vanzelfsprekend dat ze mee kunnen op schoolreisje of een nieuwe bril krijgen. Dan heb je het over bijna 400.000 kinderen. Om het inzichtelijker te maken, in de schoolklas van je kind groeien drie kinderen in armoede op!
Kindbonnen
De gemeente Waalwijk bestrijdt sinds 2014 armoede bij kinderen met een nieuw wapen, de kindbonnen! Deze kindbonnen, die varieren qua waarde, kunnen ingewisseld worden voor bijvoorbeeld kleding, huur van muziekinstrumenten, schoolspullen of kapper.
Oorzaken langdurige armoede
De meest voor de hand liggende oorzaken die zorgen dat mensen of huishoudens in armoede terecht komen zijn:
- huwelijk / echtscheiding / overlijden partner
- geen baan door werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid
- beperkte duur van de uitkering
- salarisverandering
Ook als je werkt heb je hulp nodig
Het zijn niet alleen de gezinnen met een langdurig laag inkomen die hulp van de overheid nodig hebben. Er zijn mensen die fulltime werken en toch onvoldoende verdienen om hun vaste lasten te kunnen betalen en blij zijn met de hulp van de Rijksoverheid. Dit blijft vaak onderbelicht in de discussie dat “al die steuntrekkers maar eens met hun luie kont van de bank moeten komen en aan het werk moeten”.
Als het allemaal zo makkelijk zou zijn met meer dan 600 duizend werklozen en slechts 132 duizend openstaande vacatures.
Deel 2 van “Arm in Nederland? Eigen schuld!” begint vanavond om 21.10 op NPO2.