Europese Baarmoederhalskanker Preventie Week?
Wederom is de ECCA (Europese Baarmoederhalskanker Vereniging) de initatiefnemer voor de alweer 10de Baarmoederhalskanker Preventie Week. Is aandacht voor zo’n week nu echt nodig?
Ja, omdat jaarlijks wereldwijd 250.000 vrouwen sterven aan baarmoederhalskanker. In Nederland ligt dit cijfer op 200 tot 250 vrouwen per jaar. Bijna allemaal onnodige slachtoffers omdat de ziekte vaak te voorkomen is door effectieve screening en vaccinatie.
En ja omdat niet overal in Europa de preventie van baarmoederhalskanker hoog op de politieke agenda staat, omdat vrouwen niet worden gestimuleerd om mee te doen aan screenings en vaccinaties en omdat er geen HPV-vaccinatie programma’s zijn.
Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel rond de baarmoederhals wat voor 70% van alle gevallen wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV) en dan met name de types HPV 16 en HPV 18 zijn de grootste boosdoeners.
Dit virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen tijdens seks. Het gebruiken van een condoom beschermt je niet of nauwelijks tegen een HPV-infectie omdat het virus niet alleen op de penis of vagina zit maar ook op de huid daaromheen.
Krijgen lesbiennes ook baarmoederhalskanker?
Nog niet zo lang geleden ging men er van uit dat het HPV-virus alleen kon worden overgedragen door seksueel contact met mannen. Daarom vond men het niet noodzakelijk dat lesbiennes een uitstijkje lieten maken, ook al vroegen ze er om.
Onderzoek heeft aangetoond dat lesbiennes wel degelijk kans lopen op een HPV-infectie. Ook al heb je als lesbische vrouw zijnde zelf nooit seks gehad met een man, de kans bestaat dat een partner dat ooit wel heeft gedaan en zodoende het virus heeft opgelopen. Uitwisseling van welke lichaamsvloeistoffen dan ook kan HPV van mens op mens overdragen.
Wat zijn de risicofactoren?
Een risicofactor voor een bepaalde ziekte betekent niet automatisch dat een persoon de ziekte krijgt. Je vergroot wel de kans ten aanzien van personen met minder of geen risicofactoren.
De risicofactoren die (waarschijnlijk) zorg dragen voor het ontwikkelen van baarmoederhalskanker zijn:
- roken; 1,5 maal hogere kans
- je bent een DES-dochter: een 2 maal zo groot risico
- je bent een hiv-positieve vrouw die drugs injecteert
- je gebruikt de anticonceptiepil
- 5 of meer voldragen zwangerschappen; het risico wordt verdubbeld vergeleken met 1 of 2
- je hebt 6 of meer seksuele partners gehad; het risico verdrievoudigt tov vrouwen die 1 seksuele partner hebben (gehad)
- als je jonger dan 18 was tijdens je eerste geslachtsgemeenschap
- je hebt chlamydia
- als je iets onder de leden hebt dat het immuunsysteem verzwakt
- chemotherapie
- je bent niet gevaccineerd tegen het HPV-virus
Als je mannelijke partner besneden is dan is het risico op baarmoederhalskanker lager. Tegenover deze risicofacoren staat dat het eten van met name groene groente zoals kool, spruiten, broccoli etc. het risico zouden verlagen.
Welke klachten horen bij baarmoederhalskanker?
- bloedingen tijdens of vlak na seks
- bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest
- bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in
- ongewone afscheiding uit uw vagina.
- lage rugpijn
- pijn bij het plassen
- pijn bij vrijen met partner
- incontinentie
Per 1 juli gaat het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker veranderen! Klik hier voor meer uitleg.