Wereld Douanedag
Elk jaar wordt op 26 januari de eerste zitting van de Douanesamenwerkingsraad gevierd. Het thema van dit jaar is “Digitale Douane, Progressieve Betrokkenheid.”
De eerste zitting van deze intergouvernementele organisatie was in 1952. Sinds 1994 heet het geen Douanesamenwerkingsraad meer maar de Werelddouaneorganisatie (WDO) of World Customs Organization (WCO).
Wat betekent “intergouvernementele organisatie”?
“In een intergouvernementele organisatie zijn de lidstaten gebonden aan het verdrag van de internationale organisatie als zij er uitdrukkelijk mee hebben ingestemd. De beslissingsmacht in een intergouvernementele organisatie is in handen van de afgevaardigden of vertegenwoordigers (vaak een minister) van de lidstaten. De lidstaten dragen op dat vlak geen (of slechts beperkt) gezag en soevereiniteit over aan de internationale organisatie. Er dient daarom (meestal) via unanimiteit beslist te worden zodat een lidstaat nooit tegen zijn wil tot het nemen van bepaalde beslissingen verplicht kan worden”. Dit is de uitleg die je op Wikipedia kunt vinden.
Enkele voorbeelden van een intergouvernementele organisatie zijn: NAVO, OPEC, Europese Unie.
Welke taken heeft de douane?
De Nederlandse douane heeft zowel fiscale als niet fiscale taken. Bij fiscale taken moet je denken aan bijvoorbeeld het heffen van invoerrechten, accijnzen en innen van belastingen.
Voorbeelden van niet-fiscale taken zijn: het controleren op in-, uit- en doorvoer van goederen zoals wapens, afvalstoffen, milieugevaarlijke stoffen, bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten, medicijnen en cultuurgoederen.
Uiteindelijk kun je het samen in drie kerntaken:
- goederen stoppen aan de grens; wapens, munitie, drugs, ziektes, nagemaakte merkartikelen etc.
- de juiste toepassing van wet- en regelgeving bewaken
- belastingen heffen en innen; zoals invoerbelastingen, accijns, verbruiksbelastingen
Je kunt bij de douane onder meer aan de slag als douane-laborant, als namaakspecialist, werken met een speurhond of het water op. Als ik nu op de middelbare school zou zitten dan zou ik serieus een carriere bij de douane overwegen.
Wereld Milieu Educatie Dag
Waarom het ieder jaar precies op 26 januari World Environmental Education Day is, geen flauw idee. Er wordt wel verwezen naar de Verklaring van de Conferentie van de Verenigde Naties inzake het Leefmilieu, maar die is aangenomen op 16 juni 1972.
In die Verklaring werd aangegeven dat het belangrijk is om vastgestelde criteria en gemeenschappelijke basisprincipes voorhanden te hebben inzake het behoud en verbetering van het milieu. Dit allemaal als inspiratiebron voor “de mens”.
Milieu educatie
Het uiteindelijke doel van deze dag, maar überhaupt van milieu educatie is, om een ieder duidelijk te maken dat het bestrijden van milieuproblemen een dynamisch proces is op mondiaal alswel lokaal niveau. Door onderricht wordt men zich meer bewust van het feit dat alle activiteiten die wij ontplooien invloed heeft op onze leefomgeving, direct of indirect.
De kwaliteit van het leven van onze en de toekomstige generaties hangt af van de wil om duurzame activiteiten te ontwikkelen.