Waterbouwdag
Waterbouwdag is het jaarlijkse waterbouwevenement voor Nederlandse en Vlaamse waterbouwbedrijven. Tijdens deze dag hoor je over de laatste projecten en ontwikkelingen in de waterbouwsector. Waterbouwbedrijven houden zich bezig met landwinning, baggerwerk, hoogwaterbescherming, constructieve waterbouw, havenontwikkeling en gebiedsinrichting. Wat is er te doen? De aanwezigen kunnen onder andere de informatiemarkt bezoeken, luisteren naar interessante sprekers en de uitreiking van de Waterbouwprijs bijwonen.
Thema Waterbouwdag 2019: “Naar circulaire bouwen in water”.
Met circulaire bouwen wordt bedoeld het hergebruiken van gebouwen, bouwelementen en bouwmaterialen. Als je weet dat de bouwsector wereldwijd verantwoordelijk is voor 1/3 van de CO2-uitstoot en 40% van de gewonnen grondstoffen gebruikt, dan wordt het hoogtijd dat deze sector in actie komt voor een schoner milieu.
Wereld MSA Dag
Multiple of Meervoudig Systeem Atrofie (MSA) is een verzamelterm voor een neurologische aandoening waarbij in bepaalde delen van de hersenen (met name de kleine hersenen) zenuwcellen afsterven. Naast trillen en beven zijn abnormale oogbewegingen en spraakproblemen symptomen van deze ziekte. De symptomen komen voor een groot deel overeen met de ziekte van Parkinson: trillen, stijfheid en moeite met bewegen. Het verschil is dat er andere hersengebieden zijn aangetast en afsterven.
Ongeveer 5 op 100.000 mensen hebben kans de ziekte te krijgen. Na de diagnose leven mensen met MSA nog gemiddeld 9 tot 10 jaar. Op World MSA Day staan we stil bij iedereen die met MSA te maken heeft en wordt er ook gepleit voor meer geld voor MSA-onderzoek.
Symptomen waaraan je MSA kan herkennen:
- trage bewegingen
- spierstijfheid
- evenwichtsproblemen
- spraakproblemen
- slikmoeilijkheden
- coördinatiestoornissen
- urineblaasprobleem
- impotentie
- lage bloeddruk bij staan
- ademhalingsproblemen: gierende,piepende ademhaling
A Mile en/of A Candle for MSA
De organisatie achter Wereld MSA Dag roept mensen op om klokslag 20.00 lokale tijd uit solidariteit een kaars aan te steken en deze een uur te laten branden. Op die manier wordt er een virtuele lichtstroom gecreëerd die 24 uur lang van tijdzone naar tijdzone reist. Ben je meer een doener dan kun je ook gaan lopen of fietsen. Elke stap, elke kilometer telt mee. Het uiteindelijke doel is om een rondje om de aarde te lopen / fietsen (40.075 kilometer).
Leidens Ontzet
De binnenstad van Leiden staat vandaag in het teken van de jaarlijks terugkerende viering van het Leidens Ontzet. Een feest ter herdenking van de Spaanse belegering van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574. Het Leidens Ontzet kent vele tradities met een historische betekenis, zoals de uitreiking van haring en wittebrood, de herdenkingsdienst, 3-Oktober optocht, kermis en natuurlijk het eten van hutspot. Programmaoverzicht? Kik hier.