Net zoals gisteren kan ik vandaag door het grote aantal “dagen van” helaas niet bij elk onderwerp uitgebreid stilstaan. Wel zal ik van ieder onderwerp een directe link plaatsen zodat als je meer informatie wilt je dan rechtstreeks naar de desbetreffende website gaat.
Hoera, Twitter bestaat vandaag 10 jaar!
Op 21 maart 2006 verstuurde oprichter Jack Dorsey zijn allereerste tweet: “just setting up my twttr”. Echt uitbundig zal het Twitter feestje niet worden want het aantal gebruikers groeit niet meer. En je weet het hé, stilstaan is achteruitgaan.
Het grootste pluspunt van Twitter vind ik dat je razend snel op de hoogte bent van al het wereldnieuws. Soms kan het mijn inziens best wat genuanceerde, wat minder haatdragend (haat zaaiend) of minder opruiend. Ook een tweet kan iemand kwetsen of pijn doen, het blijven tenslotte woorden. Denk eerst eens na voor dat je iets op Twitter zet. Amen!
Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
De VN heeft 21 maart uitgeroepen tot “International Day for the Elimination of Racial Discrimination” (Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie). Deze dag is ingesteld naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid
Vandaag begint de “Week of Solidarity with the Peoples Struggling against Racism and Racial Discrimination”. Wees solidair met mensen die aan den lijve racisme en rassendiscriminatie ondervinden.
Allemaal anders – Allemaal gelijk!
Zoals je al aan de Nederlandse benaming voor deze dag, Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, kunt aflezen wordt er bij ons bij meer vormen van discriminatie stil gestaan als alleen maar bij rassendiscriminatie. Want er zijn vele vormen van discriminatie:
- islamofobie
- antisemitisme
- anti-zwart racisme en slavernijverleden
- vluchtelingenhaat
- arbeidsmarktdiscriminatie
- racisme en discriminatie in onderwijs en sport
- discriminatie van LHBT’s
- uitsluiting van gehandicapten
- haat zaaien
- seksisme
Comité 21 Maart
Het Comité 21 maart is een samenwerkingsverband van verschillende maatschappelijke organisaties, enkele van die organisaties zijn: Keti Koti, Transnational Migrant Forum, Platform Stop racisme en Uitsluiting, Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) en Collectief tegen islamofobie.
Comité 21 maart verdedigt de democratische verworvenheden in Nederland en wil een rechtvaardige, solidaire en open maatschappij. Waar geen plaats is voor welke vorm van discriminatie dan ook!
Veel animo is er voor dit onderwerp blijkbaar niet in Nederland want afgelopen zaterdag liepen er slechts 1.500 mensen mee tijdens de door het Comité 21 maart georganiseerde protestmars tegen racisme en discriminatie.
Wat hebben we nog meer vandaag?
- Wereld Poëziedag (vanuit UNESCO) draait om het belang van het vrije (poëtische) woord
- Wereld Downsyndroomdag draai vandaag jouw profielfoto #DownSideUp!
- Internationale Dag van de Alleenstaande Ouder petje af voor de alleenstaande ouder.
- Internationale Dag van de Bossen heeft als thema: “Bossen en Water”
- Europese Week van de Hoffelijkheid in het Verkeer heeft het thema: “En jij? Wat doe jij?”
- Internationale Dag van het Poppenspel wie trekt er aan de touwtjes 😉