23 maart – Grote Rekendag | Holifeest | Wereld Meteorologische Dag

Grote Rekendag heeft als thema “Kijkje achter de code”

Ruim 1.200 basisscholen (groep 1 t/m 8) in Nederland en Vlaanderen gaan vandaag tijdens de 14e editie van de Grote Rekendag aan de slag met rekenopdrachten die passen bij de 21e eeuw.
Rekenen is niet alleen maar simpel sommen maken, het behelst veel meer zoals leren werken met grafieken, oriëntatie in de ruimte of leren inzicht krijgen in het rekenen. Wat leren de kinderen vandaag op Grote Rekendag?

  • zoeken naar regelmaat en patronen
  • systematisch werken
  • maken en lezen van symbolische weergaven
  • interpreteren en zelf ontwerpen van codetaal

Holifeest in Nederland

Het Holifeest is een hindoeïstisch lente-/nieuwjaarsfeest en wordt in de hele wereld gevierd door meer dan een miljard mensen. Ook in Nederland wordt dit feest uitbundig gevierd, Stichting Holi Samen organiseert hun Holifeest de “Haagse Holi Hangámá” in Wijkpark Transvaal ( Den Haag ). Een feest met zang-, dans- en muziekoptredens en natuurlijk de traditionele holi-optocht.

De optocht is van 14.00-15.00, startpunt en eindpunt Schalk Burgerstraat (Wijkpark Transvaal). Het multicultureel podiumprogramma is van 13.00 tot 18.00 uur.

Wereld Meteorologische Dag

Sinds 1950 wordt jaarlijks op 23 maart de Wereld Meteorologische Dag gehouden omdat op deze dag de WMO, Wereld Meteorologische Organisatie, is opgericht. De WMO is de overkoepelende meteorologische organisatie van de Verenigde Naties. Het thema van dit jaar is: Hotter, Drier, Wetter, Face the Future.

Thema

Klimaatverandering verstoort het natuurlijke patroon van de seizoenen. Het verhoogt de frequentie en intensiteit van bepaalde extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, droogtes en hevige regenval. Deze voortdurende veranderingen zorgen voor een voorproefje van een warmere, drogere, nattere toekomst.
Gelukkig zijn de wereldleiders nu volledig overtuigd van de wetenschappelijke bewijzen van de klimaatverandering en de noodzaak om dringend actie te ondernemen. Meer onderzoek en investeringen zijn nodig voor het bevorderen van koolstofarme technologieën, met name in de energiesector.
Maar uiteindelijk moeten we allemaal een steentje bijdrage om klimaatverandering een halt toe te roepen.

Wat is meteorologie?

Volgens de uitleg van Wikipedia betekent het: “Meteorologie of weerkunde is de studie van het weer; de condities van de atmosfeer die in ons dagelijks leven een belangrijke rol spelen. Zij houdt zich vooral bezig met het actuele weer, het historische weer en de weersverwachtingen, zowel algemene als meer specifieke voor bijvoorbeeld landbouw, luchtvaart en watersport. De nauw verwante klimatologie bestudeert het klimaat”.
Oftewel kort samengevat: wetenschap die het weer bestudeert.

In Nederland hebben wij het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, die ons van alle informatie voorziet over het weer, klimaat en aardbevingen.

Tot besluit een spreuk over maart: “Hoor je de koekoek al eind maart, doof dan gauw maar de haard”.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.