12 april – Internationale Dag van de Ruimtevaart | Wereld Drop Dag

Internationale Dag van de Ruimtevaart

12 april 1961 was de datum van de eerste bemande ruimtevaart, uitgevoerd door de Rus Yuri Gagarin. Dit verbaasden en beangstigden de rest van de wereld; bezien in het licht van die tijd was dat zeker terecht, het was per slot van rekening het tijdperk van de Koude Oorlog (1945-1991).
Ruimteverkenning en satelliettechnologie was een belangrijk onderdeel van de culturele en technologische machtsstrijd tussen de V.S. en de USSR die toen gaande was. De winnaar van de ruimtewedloop was superieur ten aanzien van de andere natie, zo keek men er toen naar.

Kosmonautendag

In Rusland is 12 april al heel lang Kosmonautendag. Ieder jaar worden bij het graf van Yuri Gagarin bij het Kremlin op 12 april kransen gelegd door kosmonauten.
Vandaag herdenkt de Verenigde Naties dat 55 jaar geleden de eerste bemande ruimtevlucht plaats vond.

Niet alleen de eerste man maar ook de eerste vrouw in de ruimte (16 juni 1963) kwam uit de Sovjet-Unie, haar naam is Valentina Teresjkova.

Wereld Drop Dag

Dankzij Licorice International, een Amerikaanse drop fabrikant, kennen we sinds 2004 de Internationale Drop Dag. De dag waarop we in verschillende landen ( Zwitserland, Duitsland en de USA ) de uitvinding van het “zwarte goud” vieren. Hoe vier je deze dag? Wil je deze dag goed vieren dan geef je vandaag zoethout en/of drop als geschenk aan je vrienden en/of familie. Vrolijke Drop Dag!

Drop, typisch Nederlands?

Deze vraag moet ik ontkennend beantwoorden! Ook al eten we in Nederland de meeste drop ter wereld en is Nederland eveneens de grootste producent van drop toch is het géén Nederlandse uitvinding. De eer gaat naar de Italiaan Giorgio Amarelli, hij was degene die er in 1731 in slaagde om het sap uit de zoethoutwortel (glycyrrhiza glabra) tot drop te verwerken. Vandaag de dag zijn de “Amarelli” (blikjes met laurierdrop) niet meer weg te denken uit de Italiaanse tabakswinkels.

Lage bloeddruk? Eet drop!

In de tijd van de Grieken en de Romeinen werd een extract van de zoethoutwortel gebruikt vanwege zijn genezende werking. Alexander de Grote en Napoleon nam vanwege diezelfde reden zoethoutwortel mee op hun veldtochten, en gebruikte het bovendien ook als dorstlesser.

Vanwege de genezende werking werd in het begin drop daarom ook verkocht als medicijn tegen infecties, verkoudheid en maagzweren en niet als snoepgoed. Drop helpt nog steeds maar de geneeskrachtige werking van zoethout komt het best tot zijn werking door het puur te gebruiken. In drop zit veel suiker en allerlei toevoegingen die de positieve effecten van zoethout teniet doen.

Wist je dat de lekkerste drop uit Finland komt? Panda heet het en bestaat al sinds 1927.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.