Niet-Winkeldag
De Niet-Winkeldag is een consumptie-bewustwordingsdag en tevens internationale protestdag tegen de westerse consumptiemaatschappij. In 1995 werd door de Omslag (Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling) de Niet-Winkeldag, ook bekend als de koopnietsdag, in Nederland geïntroduceerd.
Consumeerderen of Consuminderen?
Ben jij een impuls koper, iemand die koopt om het kopen of ben jij iemand die per se altijd de laatste gadgets moet hebben, ongeacht of je er iets mee kunt doen of niet? Hoe bewust ben jij eigenlijk van je eigen koopgedrag? Mijn koopgedrag hangt af van de inhoud van mijn portemonnee, en aangezien die niet zo rijk gevuld is dat ik aan elke hype of mode kan meedoen schaar ik mezelf onder de personen die zich bewust zijn van hun eigen koopgedrag. Maar ook ik heb weleens last van impulsaankopen hoor, ben echt geen heilige.
Small Business Saturday
Wat een begrip in Amerika is maar nog niet bij ons is Small Business Saturday. Een dag die in 2010 door American Express in het leven werd geroepen en die mensen aanspoort om de zaterdag na het Black Friday geweld bij de kleine (lokale) ondernemers te gaan shoppen.
Slachtoffers van Chemische Oorlogsvoering
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is de initiator voor de Herdenkingsdag voor alle Slachtoffers van Chemische Oorlogsvoering. Tijdens de ceremonie op deze herdenkingsdag hernieuwen de OPCW-lidstaten hun belofte om alle chemische wapens de wereld uit te krijgen. Die belofte is vertaald naar het Verdrag tot verbod van de ontwikkeling, de produktie, de aanleg van voorraden en het gebruik van chemische wapens en inzake de vernietiging van deze wapens. Verkort in Nederland tot Verdrag Chemische Wapens
In totaal hebben 193 lidstaten zich verbonden aan het Verdrag Chemische Wapens. Israël heeft er voor gekozen om dit Verdrag niet te ratificeren. Vrijwel alle voorraden uit de Koude Oorlog zijn onder toezicht van Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) vernietigd.
De eerste succesvolle gifaanval
De eerste succesvolle gasaanval (met chloorgas) vond plaats op 22 april bij Ieper. Met die aanval lapte de Duitser het Verdrag van Den Haag uit 1899 aan hun soldatenlaars. Niet om hen goed te praten hoor maar de Fransen hadden in het begin van de oorlog al traangas (xylylbromide) op hen afgevuurd. Gedurende de Eerste Wereldoorlog maakten alle oorlogsgassen samen naar schatting 1.300.000 slachtoffers. Helaas worden ondanks het Verdrag met enige regelmaat nog steeds chemische wapens tijdens conflicten gebruikt of worden gebruikt om mensen uit de weg te ruimen.
Internationale Actiedag Cities for Life
Initiator van de internationale actiedag “Cities for Life – Steden tegen de doodstraf” is Comunità di Sant’Egidio. De Gemeenschap van Sant’Egidio is een katholieke lekengemeenschap die in 1968 in Rome op initiatief van Andrea Riccardi werd opgericht. Op hun initiatief wordt sinds 2002 op deze datum wereldwijd aandacht gevraagd voor iedereen die in een dodencel zit. Het uiteindelijke doel is wereldwijde afschaffing van de doodstraf.
En wat je al vermoedde, de datum 30 november is niet random gekozen. Op 30 november 1786 schafte groothertog Leopold I van het Groothertogdom Toscane foltering én de doodstraf af. Hiermee werd Toscane het eerste Europese land waar de doodstraf werd afgeschaft. Anno 2018 wordt in Europa alleen in Wit-Rusland de doodstraf nog opgelegd en uitgevoerd.
Steden voor het leven
Vandaag wordt in het kader van “Cities for Life, Cities against the death penalty” wereldwijd in honderden steden monumenten en markante gebouwen symbolisch in het groen, de kleur van de hoop, uitgelicht. Deze steden laten hierdoor zien dat ze actie een warm hart toedragen.