Dag van de Vlag Saba
De vlag van Saba werd op 6 december 1985 aangenomen. Het rood, wit en blauw van de vlag zijn een knipoog naar Nederland en de ster in het midden staat voor Saba. Saba Day is een officiële feestdag op het Caribische eiland Saba dat jaarlijks op de eerste vrijdag in december wordt gevierd. Saba, de ongerepte koningin van het Caribisch gebied, is de kleinste speciale gemeente van Nederland en is al eeuwenlang in handen van de Nederlanders. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Geschiedenis van Saba in een notendop
De eerste bewoners van Saba waren de Ciboney indianen. Volgens koolstofdatering woonden zij 3.000 jaar geleden in de buurt van Fort Bay. De Arawak-indianen vertrokken rond 800 AD vanuit Zuid-Amerika naar het Caribische gebied en bouwden dorpen op Saba. Christopher Columbus zou het vulkaaneiland in 1493 hebben zien ligen maar besloot niet aan land te gaan omdat het te rotsachtig was. Anderhalve eeuw later, in 1632, verwelkomde het eiland haar eerste Europese bezoekers. Het waren een groep Engelse schipbreukelingen.
De Nederlanders, of beter gezegd, mensen uit de provincie Zeeland en van de West-Indische Compagnie (WIC) landden voor het eerst op Saba in 1640. Fransen en Britten hadden in de 17e eeuw afwisselend de controle over Saba. De Nederlanders maakten in 1816 een einde aan elk territoriaal gekibbel en sindsdien is Saba onderdeel van Nederland.
International Sweater Vestival
Het “Sweater Vestival” werd in 2007 bedacht door Carolyn Johnson een verslaggeefster van de The Boston Globe en wordt gevierd op de tweede vrijdag na Thanksgiving. Natuurlijk is dit geen serieuze “dag van” maar deze dag is bedoeld als vrolijke parodie op alle “dagen van” met serieuze onderwerpen over ziektes of idealen. Het is simpel, deze dag gaat over alle mensen die een spencer durven te dragen.
Spencer of sweater?
De naam sweater is inderdaad lichtelijk verwarrend. Op de enige officiële website die over het Sweater Vestival gaat staat de volgende omschrijving: Fleece vesten met een rits, Goretex of andere moderne vocht afvoerende bodywarmers met veel zakken worden niet geaccepteerd. Sweaters zijn gewoon pullovers zonder mouwen gemaakt van bijvoorbeeld wol, katoen of mohair. Ze mogen ook nog knoopjes of glitters hebben maar absoluut géén leer! Met andere woorden: een spencer!
Waarom een spencer aan doen?
Waarom niet zou ik zeggen. Een spencer dragen is niet echt vreselijk, toch? Iedereen kan het dragen of je nu een hipster of gothic bent, jong of oud. Het is vandaag gewoon “draag-een-spencer-dag”. Ik zeg maar zo, hoe fouter hoe beter want met een spencer kun je alle kanten op. Je maakt een statement met je blokjes spencer of met je sneeuwballen spencer. Eerlijk is eerlijk, als je een spencer draagt moet je toch wel lef hebben, niet dan? Dus duik in je kledingkast of lade en duik die ene vergeten spencer op. Je zult er vast nog één hebben liggen.
Frank Spencer
Als ik het woordje “spencer” zie staan dan krijg ik meteen een flashback naar de jaren ’70. De spencer was in die tijd echt een mode dingetje, iedereen liep er mee. Maar dat is niet het enige waar ik aan denk, wat ook meteen in mijn gedachten omhoog komt is de Britse comedy “Some mothers do ‘ave em”. Deze serie was op Nederlandse tv van 1973 tot en met 1978 en had de titel “Het zal je kind maar wezen”. De Belgen hadden het vertaald als “Moeders mooiste”.
Ik vond het hilarisch, Frank Spencer was het type man waarbij alles mislukte. Of het nu ging om een verstopte wc of om een baan zoeken en houden, alles mislukte. Een kluns eerste klas die zijn omgeving tot wanhoop dreef. Behalve zijn vrouw Betty, zij bleef onvoorwaardelijk in hem geloven.