Herdenking Tsunami
Op Tweede Kerstdag 2004 vond er in de Indische Oceaan.voor de westkust van Noord-Sumatra, Indonesië een aardbeving plaats met kracht 9 op de schaal van Richter. Door de aardbeving ontstonden er golven tot 51 meter hoog die op de kust van verschillende landen beukten. De tsunami kostte naar schatting 230.000 mensen het leven. Van hen kwamen 36 uit Nederland. In Indonesië, Sri Lanka, India (vooral Tamil Nadu) en Thailand vielen ver weg de meeste slachtoffers.
Klimaatverandering
Volgens professor Bill McGuire van University College London komen de tsunami’s niet uit de lucht vallen. Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op de atmosfeer maar ook oceanen en de flexibele aardkorst. Doordat de ijsmassa smelt kan de aardkorst omhoog komen en dat veroorzaakt zeebevingen. Die veroorzaken aardverschuivingen waardoor tsunami’s kunnen ontstaan.
Tweede Kerstdag
Vandaag is het Tweede Kerstdag of Boxing Day zoals ze in de landen van het Gemenebest de Tweede Kerstdag noemen. Boxing Day ontleend zijn naam aan vroegere tijden, de rijke mensen deden voor de minderbedeelde en hun dienstpersoneel een presentje in een kerstkist (box) omdat ze op Eerste Kerstdag gewoon moesten werken. Deze box werd op Tweede Kerstdag geopend en kreeg het personeel vrij om familie te bezoeken.
Ook werd op Boxing Day de traditionele vossenjacht gehouden. Nu is de dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal, rugby en paardenraces.
Waarom vieren wij eigenlijk Tweede Kerstdag?
In veel landen is Tweede Kerstdag net zoals in Nederland een extra officiële feestdag maar in de VS kennen ze dit bijvoorbeeld niet. Kan je het nog sterker vertellen, tot aan 1773 hadden we onder invloed van het christendom nog een Derde én Vierde Kerstdag. Op Derde Kerstdag werd de apostel Johannes herdacht, de heilige van de vriendschap. En Vierde Kerstdag was een kinderfeest: kinderen werden een dag de baas. In 1964 werden de twee overgebleven kerstdagen officiële vrije dagen. Tenminste voor alle Nederlanders, in België is alleen Eerste Kerstdag een officiële feestdag.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
De kerstdagen zijn een Walhalla voor het inbrekersgilde, zij draaien overuren deze dagen. Het aantal inbraken ligt rond kerst twee keer hoger dan normaal. Het piekmoment ligt tussen 17.00 en 21.00 uur. Dieven zijn natuurlijk ook niet gek, ze weten dat het gros van de Nederlanders op dat tijdstip niet thuis zijn. Vooral studenten moeten oppassen. Veel inbrekers komen uit de buurt en weten dat de meeste studenten Kerstmis buiten de deur vieren. Geef inbrekers géén kans! Enkele tips:
- laat in huis lampen branden
- laat koffiekopjes of glazen op tafel staan
- zet de radio aan
- leg waardevolle spullen zoals tablets en laptops uit het zicht
- laat de opladers niet in het stopcontact zitten
- waarschuw de buren als je weggaat
- zet pantoffels en sloffen niet in de gang maar berg ze op