Mollenweekend
Nee molloten, het Mollenweekend gaat niet over het ontmaskeren van de mol in Wie is de Mol. Kan me voorstellen dat je dat in eerste instantie denkt. Want zo bekend is het Mollenweekend nog niet. Het is pas de tweede keer dat De Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling het Mollenweekend organiseren. Goed, de hamvraag: wat is de bedoeling van Mollenweekend? Het is de bedoeling dat je dit weekend op zoek gaat naar mollen(sporen) en als je deze vindt dan geef je dat door. Mollen(sporen) in het wild geef je door via het speciale mollenmeldpunt. Zie je mollen(sporen) in je tuin dan geef je die door via de Jaarrond Tuintelling.
Mollenweekend in België
De Vlamingen organiseren dit weekend ook hun Mollenweekend. Organisator Natuurpunt wil zoveel mogelijk waarnemingen van mollen(sporen) verzamelen om een beter zicht te krijgen op de verspreiding van de mol in Vlaanderen. De resultaten komen terecht in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas. Registreer je waarneming op waarnemingen.be.
Intocht Sint Piter en Swarte Pyt
De broer van Sinterklaas Sint Piter en zijn begeleider Swarte Pyt hebben nog géén voet aan wal gezet in het Friese Grou of de gemoederen lopen al weer hoog op. Dit jaar vond de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOSP) het nodig om een kort geding tegen de gemeente Grou aan te spannen over de locatie van de demonstratieplek. De gemeente vond dat de plek van vorig jaar, een mooi stukkie weiland aan de andere kant van een breed kanaal een beetje buiten het dorp, ook een prima plek voor dit jaar kon zijn.
KOZP denkt er logischerwijs anders over. Zij vinden dat ze op die demonstratieplek niet zichtbaar of hoorbaar zijn. Het kort geding was vrijdagmiddag in Groningen. Op het moment van schrijven (vrijdagmiddag 16.00) was de uitspraak nog niet bekend. Misschien tillen ze de uitspraak wel over het weekend heen. 😉
Herkomst Zwarte Piet
Al sinds de vorige eeuw staat de Zwarte Piet onder druk. De tegenstanders vinden het racistisch en discriminerend. Waar die hetze tegen Zwarte Piet vandaan komt? Daar kan ik je geen antwoord opgeven maar begrijpen doe ik het niet. In mijn ogen is Zwarte Piet een archetype dat op veel plaatsen in de wereld bestaat. Gezichten worden wereldwijd en al eeuwen lang zwart geschilderd om bepaalde (angst)gevoelens op te wekken. Dat doen ze van Engeland tot Macedonië, en dat doen ze ook in Afrika. Vervolgens wil ik je het stukje over de herkomst van Zwarte Piet uit de Koninklijke Bibliotheek niet onthouden.
Over de herkomst van Zwarte Piet is weinig met zekerheid te zeggen. Er wordt wel gesuggereerd dat deze afgeleid is van de Ethiopische wees Piter. Die bleef, na zijn vrijlating uit slavernij uit dankbaarheid bij Nicolaas in dienst. Het is ook goed mogelijk dat Zwarte Piet is gemodelleerd op de Moorse pages die in de zeventiende en achttiende eeuw erg in de mode waren bij Europese edelen. Op basis van de attributen van Piet is ook wel gewezen op Italiaanse schoorsteenvegers, die met een roe de rookkanalen reinigden en het roet verzamelden in een zak.
(Bron Koninklijke Bibliotheek)
Internationale Gebedsdag tegen Mensenhandel
De eerste Internationale Gebedsdag tegen Mensenhandel werd in 2015 op initiatief van paus Franciscus georganiseerd. Hij werd hiertoe geïnspireerd door een groep vrouwelijke religieuzen die al jarenlang slachtoffers bijstaan en strijden tegen mensenhandel. Het doel van Gebedsdag tegen Mensenhandel is meer aandacht creëren voor de verschrikkingen van mensenhandel en ons aansporen er iets tegen te doen.
Sint-Jozefina Bakhita
De keuze voor 8 februari is niet toevallig, deze datum valt samen met de feestdag van de heilige Sint-Jozefina Bakhita (1869-1947). Zij was een Soedanese vrouw die als een slaaf werd verkocht, werd misbruikt, werd vrijgelaten en daarna voor het leven van een kloosterlinge koos. Zij stierf op 8 februari te Schio in het bisdom Vicenza. Haar bijnamen waren “kleine bruine zuster” of “zwarte moeder”. (laat KOZP dit maar niet horen!). In 1992 werd zij zalig verklaard en in 2000 heilig.