Europese Dag van het Slachtoffer
Vandaag is de 30e editie van de Europese Dag van het Slachtoffer. Een feestelijk dag is het niet. Deze week vielen door een aanslag weer onschuldige slachtoffers. Jongstleden woensdagnacht kwamen er 9 onschuldige mensen om het leven bij een extreemrechtse terreuraanslag in Hanau. Ook al roepen regeringsleiders en masse dat racisme en vreemdelingenhaat niet thuis horen in Europa toch word je als Europeaan er dagelijks mee geconfronteerd. Racisme, vreemdelingenhaat, homofobie en andere vormen van onverdraagzaamheid worden aangewakkerd door onder andere politici, geestelijk leiders, extremistische groeperingen maar ook de doorslaande politieke correctheid draagt haar steentje bij.
Wie is het slachtoffer van de correctheid-gekte?
Dat zijn wij allemaal. De gekte houdt niet op bij moorkoop en negerzoen. Nee hoor, onder het mom van “in beeld brengen of er tijdens carnaval sprake is van racisme en discriminatie”, gaat KOZP in zes Brabantse steden de straat op. Wat KOZP doet is de beste manier om haat te zaaien en racisme en discriminatie aan te wakkeren.
Je rechten als slachtoffer (en nabestaande)
In de Europese Unie heb je als slachtoffer (en nabestaande) van criminaliteit en verkeersongevallen een aantal basisrechten. Ongeacht je nationaliteit of het land waar het misdrijf plaatsvond. Na het misdrijf is het erg belangrijk dat de slachtoffers mentale en lichamelijke ondersteuning krijgen. Net zo belangrijk is dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd waarin het slachtoffer de misdaad zonder angst voor vergelding kan melden. Wat los staat van je basisrechten als slachtoffer, is of je een misdrijf hebt gemeld of niet.
Een gezamenlijke verklaring
Er zijn nog steeds te veel slachtoffers wier rechten niet in gelijke mate worden gegarandeerd wanneer een misdrijf in een ander EU-land dan het hunne plaatsvindt. Alle EU-burgers verdienen gelijke rechten, ongeacht waar in de EU zij het slachtoffer worden van criminaliteit. We werken momenteel aan een nieuwe strategie om ervoor te zorgen dat dit realiteit wordt. Aldus de vice-voorzitter van de Europese Unie Věra Jourová (Waarden en Transparantie) en commissaris Reynders (Justitie) in een gezamenlijke verklaring op de Europese Dag van het Slachtoffer
Het Witte Balkje
Slachtofferhulp Nederland is de campagne Het Witte Balkje begonnen. We zijn allemaal bekend met het fenomeen het zwarte balkje. Slachtofferhulp Nederland vraagt zich met de campagne Het Witte Balkje hardop af waarom slachtoffers niet op dezelfde manier worden beschermd als criminelen. Het Witte Balkje staat symbool voor de bescherming van de privacy van slachtoffers in het strafproces. Het Witte Balkje kan over een foto, video of afbeelding van het slachtoffer geplaatst worden. Slachtoffers kunnen het witte balkje ook gebruiken om hun persoonsgegevens in het strafdossier af te schermen. De campagne is geslaagd als over een jaar ieder (toekomstig) slachtoffer bij de instanties kunnen aangeven dat hij of zij gebruik wil maken van Het Witte Balkje.
Wereld Margarita-dag
Weet je waar een Margarita me aan doet denken? Aan de zomer. Helaas begint de zomer pas over 4 maanden. Tot die tijd moeten we ons maar behelpen met het drinken van een Margarita. Misschien kun je het combineren met een etentje in een Mexicaans restaurant. Niks toepasselijker dan deze dag te eindigen met een kreet van de wijze Mexicaanse muis Speedy Gonzales. Ik zeg: ¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba!