Wanneer er géén gedragsverandering komt ten aanzien van het besnijden van meisjes, in welke vorm dan ook, dan is de verwachting dat er in 2030 meer dan 220 miljoen vrouwen rondlopen die deze vorm van genitale verminking hebben moeten ondergaan.
Buiten het feit dat deze verminkingen ernstige bloedingen veroorzaken en andere gezondheidsproblemen zoals cysten, infecties, onvruchtbaarheid geeft het eveneens complicaties bij de bevalling en een verhoogd risico bij sterfte onder pasgeborenen.
Vrouwelijke Genitale Verminking ( VGV) is gewoonweg zware mishandeling en is een schending van de mensenrechten van meisjes en vrouwen! Daar moét tegen opgetreden worden! In ieder land moét dit verboden en strafbaar gesteld worden ongeacht de status van “culturele tradities” waarop men zich beroept. Vrouwelijke Genitale Verminking moét de wereld uit!
VGV in Nederland
Naar schatting wonen er ongeveer 28.000 vrouwen in Nederland die besneden zijn. Van deze vrouwen is 14% jonger dan 19 jaar en 74% tussen de 20 en 49 jaar. Elk jaar lopen er 40 tot 50 meisjes in Nederland het risico op besnijdenis op het moment dat zij hun land van herkomst gaan bezoeken. De leeftijd waarop meisjes het meeste gevaar lopen is van 4 tot 12 jaar. In sommige culturen gebeurt het al slechts enkele dagen na de geboorte of juist vlak voor het huwelijk.
De oorsprong van meisjesbesnijdenis
Waar de oorsprong ligt van het besnijden van meisjes is niet helemaal duidelijk. Men denkt dat in Soedan deze ”traditie” is ontstaan, maar dan wel in de tijdsperiode van 2575 tot 1085 voor Christus, de tijd van het Faraonische Egypte, Een tijdje terug dus.
Vrouwenbesnijdenis komt niet alleen voor bij islamitische bevolkingsgroepen, het komt ook voor bij christelijke en animistische bevolkingsgroepen.
De volgende landen staan bekend om of gaan geruchten over dat er vrouwelijke genitale verminking plaats vindt: Afrika en Jemen, de Koerdische regio in Noord-Irak, India, Indonesië, Israël, Maleisië, Colombia, Verenigde Arabische Emiraten., Congo, Oman, Peru, Sri Lanka.
Hulp en advies bij vermoeden verminking vrouwelijke genitale
Voor niet acute hulp kunt u als slachtoffer of omstander terecht bij VEILIG THUIS, dit is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, bereikbaar op 0800-2000. Deze hulpdienst is 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week.
Als u online informatie of advies wilt, dan kunt u terecht bij onder andere PHAROS , GGD en VEILIG THUIS.