Heilige Woensdag
Op Heilige Woensdag wordt herdacht dat Judas Iscariot (de penningmeester van het clubje) naar het Sanhedrin (gerechtshof) stapten om Jezus te verraadde. Wat ging er aan vooraf? Het Sanhedrin was so wie so al van plan om Jezus voor het Pesachfeest uit de weg te ruimen. Dat Judas in één keer bij hun op de stoep stond met een plan om Jezus uit te leveren was mooi meegenomen. Wat dreef Judas tot zijn verraad? Judas was behoorlijk pissed dat Maria Magdalena voor 300 zilverlingen aan balsem (nardusolie) over de voeten van Jezus gooide. Dat vond Judas een verspilling en vond het onbegrijpelijk dat Jezus dat goed vond. Dat schijnt hem er toe gebracht te hebben om Jezus op woensdag voor het Pesachfeest te verraden aan de vijandige Joodse hogepriesters. Niet met de intentie om hem te doden. Met de kennis van nu kunnen we vaststellen dat zijn plannetjes verkeerd uitpakte.
Schortelwoensdag
Heilige Woensdag staat ook bekend onder de naam Schortelwoensdag of Schorselwoensdag. Het woord “schortelwoensdag” verwijst naar het middeleeuwse gebruik dat men van woensdag tot en met zaterdag voor Pasen geen orgelmuziek mocht spelen en dat men geen kerkklokken mocht (/kon) luiden. Want volgens de katholieke visie waren de kerkklokken tussen Witte Donderdag en Paaszaterdag in Rome paaseieren halen. Hoe serieus kan men zijn, het lijkt wel een sprookje.
Afijn! Muziek en klokgelui werden dus geschorst ofwel opgeschort; daar ligt de oorsprong van de naam. Schortelwoensdag wordt ook Heilige Woensdag, Grote Woensdag of Verraaddag genoemd. In orthodoxe kringen kan je op de woensdag voor Pasen het Mysterie van de Ziekenzalving ontvangen.
Nationale Poepdag
De Maag Lever Darm Stichting is de initiatiefnemer van de Nationale Poepdag. Op de Nationale Poepdag worden mensen aangespoord om vaker achterom in de wc pot te kijken en onze keutel te bestuderen. Onze ontlasting vertelt ons namelijk veel over onze gezondheid; de kleur en structuur van je poep kunnen wijzen op een aandoening maar ook hoe vaak je een “grote boodschap” moet doen. Het is dus belangrijk dat je op de hoogte bent van de alarmsignalen en risicofactoren die bij darmkanker horen. Zeker nu het bevolkingsonderzoek darmkanker tijdelijk is stopgezet in verband met het coronavirus (COVID-19). Ik kan het niet netter zeggen: check (niet alleen) op Poepdag je keutel!
Zorg voor een gezonde microbioom
In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens. Samen worden ze het microbioom genoemd. Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in ons spijsverteringsstelsel (70%), met name in de dikke darm. Vroeger werd het de darmflora genoemd. Een belangrijke functie van het microbioom is zorgen voor een optimaal werkend immuunsysteem. Hoe krijg je een gezond microbioom? Eet gezond en gevarieerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groente, fruit, volkorengranen, noten, peulvruchten en yoghurt. Tijdens mijn zoektocht voor meer info over dit onderwerp ben ik een interessant stuk tegengekomen over de invloed van het darm-microbioom op immuniteit en infecties. Interessant gezien we te maken hebben met een pandemie, veroorzaakt door het SARS-CoV-2 coronavirus (COVID-19).