4 juli – Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap

Werelddag voor Dolfijnen in Gevangenschap

De Werelddag voor de Dolfijnen in Gevangenschap is een bewustwordingsdag die in het leven is geroepen door de Born Free FoundationFAADA (Spanje) en LAV en Marevivo (Italië). Deze dierenbeschermingsorganisaties vinden dat het houden van dolfijnen in gevangenschap niet meer ethisch te verantwoorden is in deze tijd.

Free Flipper

Dolfijnen worden in het algemeen gehouden in dolfinaria waar ze moeten leven in bassins die totaal niet te vergelijken zijn met hun natuurlijke omgeving. In het wild leven dolfijnen in grote sociale groepen en zwemmen ze honderden kilometers per dag in de open oceaan. In dolfinaria moeten ze het stellen met een krappe ruimte waarin ze hun natuurlijke gedrag niet goed tot uiting kunnen brengen.
De chronische stress die hun gevangenschap met zich mee brengt zorgt voor een zwakke gezondheid. Dolfijnen in gevangenschap sterven dan ook eerder dan hun soortgenoten in het wild. Veel dieren worden depressief en het toedienen van antidepressiva is daarom ook geen uitzondering in dolfinaria.

Dolfinaria in Europa

In tien Europese lidstaten (Oostenrijk, Cyprus, Ierland, Tsjechië, Slovakije, Estland, Letland, Hongarije, Polen en Luxemburg) zijn dolfinaria reeds verbannen. Dat is een goed begin maar feit is dat er nog steeds 32 dolfinaria zijn met Spanje als koploper (11) en Italië als goede tweede (4).

In meer dan de helft van de (nog) bestaande dolfinaria in Europa worden zwemmen met dolfijnen activiteiten aangeboden en/of word je in de gelegenheid gesteld om op de foto te gaan met een dolfijn. Deze activiteiten zijn allen gericht op zoveel mogelijk geld verdienen. Geld dat gebruikt wordt voor eigen gewin en dat niet gebruikt wordt voor hulp aan dolfijnen of aan bewustwordingscampagnes.

Moet je dolfinaria verbieden?

We hebben geen wetgevingen of bemoeienissen van Europa of wie dan ook nodig om er voor te zorgen dat dolfinaria gaan sluiten. Vorig jaar heeft de publieke opinie in Finland er voor gezorgd dat het enige dolfinarium daar haar deuren sloot. Ik ben van mening dat als we in Nederland echt zouden willen dat het dolfinarium in Harderwijk haar deuren voorgoed zou sluiten dan lieten we het actievoeren niet over aan een klein groepje activisten maar gingen we met zijn allen de straat op om voor reuring te zorgen.

Aan elk verhaal zitten twee kanten, maar desalniettemin lijkt me het beter voor een dolfijn om vrij te zijn.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.