7e editie Landelijke Zaaidag
De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden roepen op Landelijke Zaaidag particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere (groot)grondbezitters op om bloemstroken met drachtplanten aan te leggen. Zodat na de Landelijke Zaaidag een oase van bloemen voor de bijen en andere bestuivende insecten ontstaat. Al deze bloemen zorgen voor een groter en gevarieerder stuifmeelaanbod waardoor er meer voedsel is voor de bijen. Bijkomend voordeel: ze worden er nog vitaler door ook.
Zet wat vaker de bloemetjes buiten!
De Bijenstichting zet zich al jaren in voor de bescherming van bijen en dan voornamelijk wilde bijen, honingbijen en hommels. Omdat de meeste van ons te weinig weten over de link tussen bijen en ons voortbestaan wordt er natuurlijk ook veel voorlichting gegeven. Wist je dat ongeveer 1/3 van alle gewassen op aarde voor hun bestuiving afhankelijk zijn van bijen?
En wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor onze wereld zoals wij die kennen? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Is dat niet dé reden om je tuin of balkon op te fleuren?
De voedselbanken van The Pollinators
Om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om vandaag (gratis) biologische zaden te gaan zaaien heeft The Pollinators een grote zaaicampagne op touw gezet. Zij verdelen rondom Nationale Zaaidag miljoenen biologische zaden via daarvoor speciaal opgerichte voedselbanken voor de bijen. Klik hier om te kijken of in jouw buurt een voedselbank is om gratis biologische zaden af te halen.
Internationale Dag voor Moeder Aarde
Moeder Aarde roept op tot actie! De natuur lijdt. Bosbranden in Australië, het ene na het andere hitterecord en de ergste sprinkhanen invasie ooit in Kenia. En nu hebben te maken met een pandemie. Hoe duidelijk wil je het hebben?
Wij zijn zelf verantwoordelijk
Wij veranderen de natuur. En we zijn ook steeds vaker zelf verantwoordelijk voor het opduiken van zoönotische ziekten zoals COVID-19. Wij plunderen de natuurlijke hulpbronnen, we verstoren de biodiversiteit door bijvoorbeeld ontbossing, intensievere landbouw, illegale handel in wilde dieren. Dit vergroot de kans op infectieziekten die van dier op mens (zoönotische ziekten) overdraagbaar zijn. Elk kwartaal steekt een nieuwe infectieziekte de kop op en 75% daarvan is van dieren afkomstig. Aldus UN Environment. Dit toont de nauwe relaties aan tussen de gezondheid van mens, dier en milieu. We moeten ons echt gaan inzetten voor een meer duurzamere economie.
Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:
- Dag van de Milieufilosofie (wordt verplaatst naar september)
- Dag van de Aarde (gaat digitaal door)