23 augustus – Herdenkingsdag voor slachtoffers van stalinisme en nazisme | Int. dag ter herinnering aan de slavenhandel en de afschaffing ervan

Herdenkingsdag voor slachtoffers van stalinisme en nazisme

Ter nagedachtenis aan de massadeportaties en uitroeiing heeft het Europees parlement in april 2009 een voorstel aangenomen om 23 augustus uitgeroepen tot “Herdenkingsdag voor de slachtoffers van alle totalitaire en autoritaire regimes”, een herdenkingsdag voor de slachtoffers van het stalinisme en het nazisme. Deze Europese herdenkingsdag is ook officieel erkend in Canada, en is daar bekend als International Black Ribbon Day.

Waarom 23 augustus?

Deze datum werd gekozen omdat op 23 augustus 1939 de Sovjet Unie en nazi-Duitsland een niet-aanvalsverdrag* ondertekenden. De overeenkomst staat ook bekend als het Duits-Russisch pact, Hitler-Stalin pact, Monsterverbond of het Duivelspact. Had Hitler zonder dit verdrag Polen binnengevallen? Had hij het aangedurfd? Dat is een vraag die ik niet kan beantwoorden.

*klik op de link voor de letterlijke tekst van het niet-aanvalsverdrag

Int. dag ter herinnering aan en afschaffing van de slavenhandel

Waarom is er gekozen voor 23 augustus? In de nacht van 22 op 23 augustus 1791 kwamen de slaven in Saint Domingue ( tegenwoordig Republiek Haïti en de Dominicaanse Republiek ) in opstand tegen het slavenhandel. Deze slavenopstand was een keerpunt in de geschiedenis en wordt gezien als het begin van het einde van de slavenhandel.

Het duurde nog tot 23 augustus 1807 voordat de toenmalige wereldleiders besloten om de slavenhandel af te schaffen. Nederland was één van de laatste Europese landen die de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën afschafte, dat was op 1 juli 1863. Op 1 juli wordt daarom ook in Nederland deze belangrijke dag herdacht en gevierd met het Keti Koti festival.

Het succes van deze opstand is nu nog een bron van inspiratie voor de strijd tegen alle vormen van slavernij, racisme, vooroordelen, rassendiscriminatie en sociale onrechtvaardigheid.

Zwarte Piet

Weet je, voor de Zwarte Pieten discussie dacht ik bij het woord “slavernij” aan de indrukwekkende televisieserie Roots met Kunta Kinte of ik dacht aan het meeslepende boek “De hut van Oom Tom”. Helaas is het nu zover gekomen dat als ik het woord “slavernij” ergens zie staan dat ik automatisch aan Sylvana Simons denk. Hier had ik geen last van tot dat zij, Sylvana, het nodig vond (en vind) om de betrouwbare vrolijke lieve Zwarte Piet neer te zetten als product van de slavernij.

Houd er toch mee op! Het enige wat je bereikt is het tegenovergestelde van wat je (hopelijk) wilt bereiken, een saamhorige maatschappij waarin niemand wordt gediscrimineerd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.