Nationale Zonnebrandcrèmedag
Is dat nodig een Nationale Zonnebrandcrèmedag? Jazeker. Een Nationale Zonnebrandcrèmedag is bij uitstek de dag om aandacht te geven aan het belang van smeren. Want het is een vaststaand gegeven dat de zon langer en feller in Nederland schijnt dan tachtig jaar geleden. Dat is fantastisch nieuws voor de zonaanbidders onder ons maar minder goed nieuws voor onze huid. Overmatige blootstelling aan ultraviolette straling van zonlicht kan namelijk schade aan de huid veroorzaken. Op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid én een groter risico op huidkanker.
Kun je dit tegen gaan?
Ja zeker, door uit de zon te blijven en door zonnebrandcrème te gebruiken. Denk niet dat je onder een parasol geen zonnebrandcrème nodig hebt. Ook als je onder de parasol zit kun je door weerkaatsing worden blootgesteld aan ultraviolette straling. Kortom, het maakt niet uit waar je bent of in welk jaargetijde we zijn, ultraviolette straling is er (bijna) altijd. Gebruik daarom zonnebrandcrème als je huid je lief is!
Op Nationale Zonnebrandcrèmedag ontbreken tips voor verstandig zonnen niet!
- bouw het aantal uren in de zon langzaam op zodat je huid kan wennen aan de zon
- voorkom verbranding smeer je voldoende in en sla geen plekken over
- herhaal het insmeren iedere 2 uur
- vermijd de zon bij voorkeur tussen 12.00 en 15.00 uur
- ogen zijn kwetsbaar voor de felle zon draag daarom een zonnebril (en/of petje)
- insmeren doe je op een stranddag maar ook met sporten, tuinieren en wandelen
- altijd opnieuw insmeren als je uit het water komt, zelfs als je waterresistent zonnebrandmiddel gebruikt
- bewaar zonnebrandmiddelen op een koele plek, zonlicht is niet goed voor het product
Hoe lang is zonnebrandcrème eigenlijk houdbaar?
Dat verschilt per zonnebrandcrème, check in ieder geval de “periode na opening” (PNO) op de verpakking. Deze staat aangegeven met een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M is tot 12 maanden na de opening te gebruiken). Belangrijk is dat de zonnebrandcrème op de juiste manier bewaard wordt om de werking te behouden. Als je dat doet kan je de zonnebrand van vorig jaar dit jaar zeker nog gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat de factor langzaam minder wordt. Heb je een gevoelige huid dan kan het geen kwaad om nieuwe zonnebrandcrème te kopen.
Nederlandse huidkankerdag 2020
In Nederland wordt sinds vorig jaar geen huidkankerdag meer georganiseerd. Het volgende staat op hun website te lezen: In 2019 organiseren we geen huidkankerdag meer waarbij u plekjes kan laten zien aan een dermatoloog. Nieuwe invulling nationale huidkankerdag: In 2019 gaan we op verschillende momenten aandacht besteden aan de gevolgen van overmatige blootstelling aan de zon. Via onze website, social media en andere kanalen zullen we u op de hoogte houden van o.a. de risico’s van blootstelling aan de zon, zonbescherming en zelfcontrole. De huidcheck bieden wij niet meer aan. In geval u twijfelt over een plekje op uw huid, adviseren wij u om contact te zoeken met uw huisarts.
Werelddag van de Otter
In Nederland is het dier eind tachtiger jaren uitgestorven door een aantal factoren: toename verkeer, jacht (tot 1954), verdrinking in fuiken, gif, watervervuiling en verdwijning van geschikt biotoop. Sinds 2002 is men in Nederland begonnen met de herintroductie van de otter. En dat is succesvol! Hun aantal is nu ongeveer 360 en ze leven vooral in Noord-Nederland (Noordwest-Overijssel, Friesland, Gelderland en langs de Overijsselse Vecht). Dit jaar zijn in het slijk van de Tungelroyse beek in natuurgebied Kempen~Broek bij Weert sporen van een otter aangetroffen. Of dit een verdwaalde otter was of een otter die zich gaat vestigen in Limburg is nog even afwachten.
Waarom is de otter belangrijk?
Hij ruimt de doden en zieken vissen op en jaagt actief op gezonde vissen. De otter zorgt voor het evenwicht in een zoetwaterecosysteem. Dat maakt de otter tot hét symbool van de waterkwaliteit en natuurlijke oevers. Zonder de otter had je een minder succesvol natuurbeleid, want daar waar otters leven is de waterkwaliteit en de visstand goed.
Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:
- Werelddag van het Product (→ gaat online)