13 februari – Wereld Radio Dag 2015


 
Wereld Radio Dag heeft als doel de internationale samenwerking tussen radiozenders te stimuleren en de radio-informatie te promoten alsmede de persvrijheid van zenders te waarborgen.
De UNESCO, de Verenigde Naties voor Onderwijs Wetenschap en Cultuur, heeft voor deze vierde editie het thema “Jeugd en Radio”. Met dit thema wil de UNESCO bereiken dat er meer jongeren betrokken raken bij het radio maken want jonge producenten en omroepen zijn een zeldzaamheid. Ook is er voor  jongeren te weinig op de radio waarmee zij zich kunnen identificeren.

Zonder radiogolven geen radio

Wat wordt bedoeld met een radiogolven? De letterlijke vertaling is: radiogolven zijn golven in de vorm van elektromagnetische straling met uiteenlopende frequenties die zich voortplanten in de ruimte zonder een kunstmatige geleider.
De Duitse natuurkundige Heinrich Hertz heeft door middel van een proef in 1888 bewezen dat radiogolven bestaan. Hij heeft in feite de allereerste radioverbinding tot stand gebracht.
In het Westen staat de Italiaanse uitvinder Marconi bekend als uitvinder van de radio maar tegelijkertijd werd in het voormalig Oostblok en in Frankrijk een soortgelijke uitvinding gedaan.

Radio in Nederland

In het jaar 1914 was de eerste officiële radio-uitzending ter wereld  en dat was in België. Nederland volgde 5 jaar later; de ingenieur elektrotechniek Hanso Idzerda maakte de eerste Nederlandse radio-uitzending op 6 november 1919. Idzerda was ook de eerste ter wereld die een commerciële radio-uitzending verzorgde want de dag voordat hij ging uitzenden plaatste hij een advertentie in de krant. De geboorte van commerciële radio.

Volgens de luistercijfers van november/december 2014 bedraagt de gemiddelde luistertijd 3 uur en 4 minuten, NPO Radio 2 was het meest beluisterd. In 2014 werd er voor 233 miljoen euro geïnvesteerd in radio-reclame, dat is 2,8% meer dan in 2013. Booming business.

De radio wordt nog steeds veel aangezet, thuis, in de auto, op het werk of waar dan ook want je kunt ook overal radio zenders ontvangen ook via bijvoorbeeld Spotify. Maar niet iedereen wil naar de radio luisteren hoofdzakelijk vanwege het geleuterd tussen de nummers door. Daarom zet ik persoonlijk bijna geen commerciële radiozender op.
Strontziek word je van de disc jockey’s die zich zelf o zo graag horen praten. Heerlijk is het dan als je de CD van je keuze kunt draaien wanneer en hoe vaak je maar wilt 🙂
 

Deel dit bericht