Nationale Verander je Wachtwoorden Dag
Een paar jaar geleden riep Tech-site Tweakers de “Verander je Wachtwoorden Dag” in het leven. Aanleiding voor deze dag was (en is) dat veel mensen nog steeds wachtwoorden gebruiken die makkelijk te kraken zijn. Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot je computer. Hoe sterker het wachtwoord hoe beter de beveiliging van je computer tegen hackers en schadelijke software is.
Het idee om je wachtwoord(en) te veranderen is prima, even de boel wakker schudden, maar ieder jaar? Het is belangrijker om een veilig sterk en wachtwoord te hebben dan het wijzigen van je wachtwoord. Uiteindelijk geldt: hoe moeilijker je het hackers maakt om de inloggegevens te “raden” hoe groter de kans is dat je niet gehackt wordt.
Nationale Check Je Wachtwoorden Dag
De “Verander je Wachtwoorden Dag” heeft een naamsverandering ondergaan, 24 november heet voortaan: Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. De website blijft wachtwoordbewust.nl.
Deze site is trouwens op initiatief van Tweakers en het Openbaar Ministerie, met de partners Radar, DirectResearch en Veiliginternetten.nl, totstand gekomen.
Hoe maak ik een sterk wachtwoord?
- gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens
- stel nooit één enkel woord in als wachtwoord maar maak zinnen
- gebruik minimaal één woord, een cijfercombinatie en symbolen toe die alleen jij kent
- gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden
- gebruik niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam
- wijk duidelijk af van eerdere wachtwoorden
- gebruik tekens uit de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
- gebruik geen Engels maar Nederlands, of een andere weinig gesproken taal zoals het Fries
- gebruik niets dat (sterk) lijkt op iets uit een woordenboek
- een zin KAN veiliger zijn, maar dat geldt niet voor iedere zijn
Wil je meer weten over wachtwoordtips, wachtwoordhulpen of beveiligingstips? Ga naar wachtwoordbewust.nl.
Wachtwoord als Mantra
Moeite om een wachtwoord te onthouden? Gebruik een mantra als wachtwoord. Stel je voor je hebt je voorgenomen om meer water te gaan drinken, dan kun je dat gebruiken als wachtwoord: Dr1nkmeer@water!. Of je wilt jezelf een veer in de kont steken: Ik^ben@geWeldig. Zo kun je voor jezelf allerlei mantra’s verzinnen, en het mooiste daarvan is….het werkt ook nog! Hatsikidee, appelflappen!
Thanksgiving Day
Vraag een willekeurige Amerikaan wat de hoofdmoot bij het Thanksgiving diner is en ze zullen meteen “kalkoen” roepen. Thanksgiving Day wordtook vaak Kalkoendag ( Turkey Day ) genoemd omdat het diner eigenlijk alleen maar draait om de kalkoen, de rest is bijzaak.
President Obama’s Final Turkey Pardon
Obama besloot in 2009 om niet één maar twee kalkoenen gratie te verlenen. Natuurlijk werd daar een wedstrijd aangekoppeld, de winnaar is de “Nationale Thanksgiving Kalkoen”. Via Twitter konden de Amerikanen dit jaar hun stem uitbrengen op “TeamTater” of “TeamTot”. En de winnaar is?
De uitslag van volgend jaar weet ik al: ze eindigen allebei op tafel in de Trump Tower; terwijl Melania aan een kalkoenbotje zuigt zegt Donald: you must suck it the right way, so important. 😉
Charles Darwin’s bekendste boek
Op 24 november 1859 verscheen de eerste editie van Charles Darwin’s bekendste boek: “On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life”. Een invloedrijk boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft en waar de term “natuurlijke selectie” voor het eerst wordt gebruikt.
Op 12 februari was het Internationale Darwin Dag, de blog van 12 februari is gewijd aan Charles Darwin.