International Sweater Vestival
Het “Vestival” werd in 2007 bedacht door Carolyn Johnson een verslaggeefster van de The Boston Globe en wordt gevierd op de tweede vrijdag na Thanksgiving. Natuurlijk is dit geen serieuze “dag van” maar deze dag is bedoeld als vrolijke parodie op alle “dagen van” met serieuze onderwerpen over ziektes of idealen. Het is simpel, deze dag gaat over alle mensen die een spencer durven te dragen.
Spencer? Er staat toch sweater?
Is inderdaad lichtelijk verwarrend maar de definitie van het Engelse woord sweater op de enige officiële website die over het Sweater Vestival gaat staat de volgende omschrijving: Fleece vesten met een rits, Goretex of andere moderne vocht afvoerende bodywarmers met veel zakken worden niet geaccepteerd. Sweaters zijn gewoon pullovers zonder mouwen gemaakt van bijvoorbeeld wol, katoen of mohair. Ze mogen ook nog knoopjes of glitters hebben maar absoluut géén leer! Met andere woorden: spencers!
Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij
De koloniale slavernij is omgetoverd naar moderne slavernij. Daarom ligt de focus van de Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij op het uitroeien van de hedendaagse vormen van slavernij, zoals: mensenhandel, kinderarbeid, rekrutering kindsoldaten, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijken of seksuele uitbuiting.
50 for Freedom campagne
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zijn er momenteel naar schatting wereldwijd 21 miljoen mensen slachtoffer van dwangarbeid. Om deze uitbuiting tegen te gaan heeft de ILO een nieuw juridisch bindend protocol ontwikkeld om dwangarbeid te lijf te gaan. De 50 for Freedom campagne is erop gericht om ten minste 50 landen over te halen om het dwangarbeid protocol te ratificeren voor 2018. In tussen hebben 10 landen het protocol geratificeerd, nog 40 te gaan.
Walk Free Foundation
De 2016 Global Slavery Index van de Australische ngo Walk Free Foundation schat dat vandaag de dag wereldwijd 45,8 miljoen mannen, vrouwen en kinderen slachtoffer zijn van een vorm van moderne slavernij. De index geeft een ranking van 167 landen op basis van het percentage van de bevolking dat wordt geschat op in de moderne slavernij.
De landen met de hoogste absolute aantallen mensen in de moderne slavernij zijn India, China, Pakistan, Bangladesh, en Oezbekistan. Een aantal van deze landen produceert goedkope consumptiegoederen produceren voor de markten in West-Europa, Japan, Noord-Amerika en Australië. Kijk je naar het aantal inwoners per land afgezet tegen het aantal mensen die slachtoffer zijn van moderne slavernij dan zie je iets andere top 5: Noord-Korea, Oezbekistan, Cambodja, India en Qatar.
Waar staat Nederland?
We denken dat we het in Nederland allemaal zo goed voor elkaar hebben maar we komen nog eens niet voor in de top 40 van landen (afgezet tegen het aantal inwoners) waar het minst vaak moderne slavernij voorkomt. Nederland staat op plaats 111 van de in totaal 167, deze landen doen het allemaal beter dan Nederland: Zweden (158 ),Oostenrijk (159), Zwitserland (160), Denemarken (161), Noorwegen (162), Ierland (163), Nieuw Zeeland (164), Barbados (165), IJsland (166)en de winnaar is Luxemburg (167).
Uitbuiting en onderdrukking is van alle tijden en komt in vele vormen voor én is dichterbij dan je denkt.