Nationale Hangmatdag
Op 22 juli vieren ze dit jaar in de Verenigde Staten National Hammock Day (Nationale Hangmatdag). En wij vieren dus nu ook Hangmatdag als het aan een aantal hangmatten verkopende winkels ligt. Het schijnt ontspannend te zijn om in een hangmat te liggen. Ik gebruik doelbewust het schijnt, want mijn ervaringen met een hangmat zijn minder ontspannend.
Het kan natuurlijk aan mijn onhandigheid liggen maar, als toentertijd TikTok bestond dan was een filmpje waarin ik in een hangmat klim (en er uit val) viral gegaan. Afijn na veel pogingen lag ik uiteindelijk in de hangmat. Voelde me net een hotdogworstje. Het broodje hoefde alleen nog maar dichtgeklapt te worden. Over hotdog gesproken, laat het nu vandaag ook toevallig Nationale Hotdogdag zijn.
Internationale Hotdogdag
Niet alleen in de Verenigde Staten vieren ze Hotdogdag, ook in Australië en Canada. De oorsprong van Hotdog Day ligt wel in de VS. De National Hot Dog and Sausage Council kwam in 1991 met Hotdog Day aanzetten. In dat jaar werd op 17 juli een hotdog-lunch geserveerd op Capitol Hill in Washington. Sindsdien is het traditie geworden om op de derde woensdag van juli hotdogs te serveren aan medewerkers van Capitol Hill.
Ich bin ein Frankfurter
In Amerika wordt sinds 1916 een hotdog een Frankfurter of Frank genoemd. Zoals de naam al doet vermoedde is dit worstje ontstaan in de buurt van Frankfurt. Volgens The Oxford Companion to Food is een Frankfurter een klassieke rookworst gemaakt van varkensvlees in schapendarm jasje. Deze lekkernij werd al in de 17e eeuw bedacht. In de jaren 1880 begon Antonoine Feuchtwanger met het verkopen van hotdogs in St. Louis, Missouri.
Uiteindelijk werd aangenomen dat Chris von der Ahe, eigenaar van de St. Louis Browns, in de jaren 1890 hotdogs begon te verkopen tijdens honkbalwedstrijden. Sindsdien zijn hotdogs diep geworteld in de Amerikaanse honkbalcultuur. Om de associatie tussen honkbal en hotdogs te eren, nodigt het American Meat Institute honkbalspelers uit om de jaarlijkse hotdog-lunch op Capitol Hill bij te wonen.
6e editie Wereld Hersendag
Jaarlijks wordt op 22 juli aandacht gevraagd voor niet aangeboren hersenletsel (NAH), de gevolgen daarvan en probeert men ons te laten inzien dat het belangrijk is om ons brein in goede conditie te houden c.q. te krijgen. Wereld Hersendag (World Brain Day) komt uit de koker van de World Federation of Neurology. Dit jaar werkt WNF samen met de International Parkinson and Movement Disorder Society.
“Moves to End Parkinson’s Disease” heet het thema voor 2020; samen streven ze naar meer begrip voor de ziekte van Parkinson en de gevolgen. De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve hersenziekte die de geest, beweging en bijna alle aspecten van de hersenfunctie beïnvloedt. WNF en haar leden pleiten voor betere patiëntenzorg, onderwijs en voor aanvullend onderzoek voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun verzorgers.
Pi – benaderingsdag
Zoals je de Pi-dag op 14 maart hebt en de Tau-dag op 28 juni zo heb je dus op 22 juli de Pi-benaderingsdag (Pi Approximation Day). Waarom vandaag? Naar het laat aanzien was, de grote wiskundige en natuurkundige, Archimedes van Syracuse (287-212 voor Christus) de eerste die het gelukt was om een redelijke nauwkeurige benadering van pi te geven. Hij berekende dat de waarde van pi tussen 3,140845 (223/71) < pi (p) <3,142857 l (22/7) lag. Als je de breuk 22/7 als datumnotatie ziet dan kom je uit op 22 juli.
Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:
- Vestingdagen Elburg (→ geannuleerd)
- Spakenburgse Dagen (→ geannuleerd)
- Roze Woensdag (→ alternatief programma)