Anne Frank: 4 augustus 1944
Het is een mooie zonnige vrijdagochtend op 4 augustus 1944. Bij het huis op Prinsengracht 263 stopt rond 10.30 een auto van de Grüne Polizei voor de deur. SS-Oberscharführer (sergeant) Karl Josef Silberbauer en de Nederlandse NSB-politieagenten Gezinus Gringhuis, Willem Grootendorst en Maarten Kuiper gaan het bedrijfsgedeelte binnen. Daar is magazijnchef Willem van Maaren aan het werk. Hem wordt gevraagd waar de Joodse onderduikers zijn, hij zegt niets maar wijst enkel naar boven.
Boven bevindt zich het kantoorgedeelte waar Miep Gies, Bep Voskuijl, Jo Kleiman en Victor Kugler aan het werk zijn. Ze zijn allemaal op de hoogte van de Joodse onderduikers en zijn samen met Jan Gies “de helpers”, dat waren mensen die de onderduikers voorzagen van levensmiddelen.
Anne Frank en haar familie duiken onder
Op 6 juli 1942 duikt de familie Frank onder op Prinsengracht 263. Na ruim twee jaar kwam door verraad een einde aan die periode. Alle acht onderduikers uit het Achterhuis werden opgepakt en via doorgangskamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Alleen Otto Frank overleefde de kampen.
Er wordt vermoed dat in februari 1945 Anne en Margot in het concentratiekamp Bergen-Belsen aan vlektyfus overleden zijn. Anne werd slechts 15 jaar en Margot werd 17 misschien wel net 18 jaar want ze werd geboren op 16 februari 1926, de exacte sterfdatum is niet bekend.
Wie is (zijn) de verrader(s)?
Op de website verraadannefrank.nl wordt een lijst van maar liefst 27 namen gepresenteerd die al dan wel of niet in aanmerking komen als verraders van het gezin Frank, het gezin van Pels en Fritz Pfeffer. Volgens de Duitser hadden ze de informatie over de onderduikers uit betrouwbare bron verkregen. Het enige wat verteld is dat het een jonge vrouwenstem was, maar in hoeverre moeten we dit serieus nemen.
Als het een betrouwbare bron was dan zou je meer gaan denken dat er doelbewust verkeerde informatie over de beller naar buiten werd gebracht, puur om de bron te beschermen. Toch wordt aan de hand van deze info veel vrouwen tot verdachte gemaakt.
Top 4 van vermoedelijke verdachten:
- Willem van Maaren – chef van het magazijn van Opekta (het bedrijf van Otto Frank)
- Lena Hartog-van Bladeren – zij was de vrouw van Lammert Hartog, magazijnknecht bij Opekta, en werkte zelf als schoonmaakster op de Prinsengracht 263.
- Tonny Ahlers – een Nederlandse nationaalsocialist en kleine crimineel maar ook informant voor de Amsterdamse Gestapo en een kennis van Otto Frank.
- Nelly Voskuijl – zus van Bep Voskuijl die collaboreerde met de nazi’s, zie het boek: Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij (mede auteur Joop van Wijk is een neefje van Nelly Voskuijl)
Het NIOD en de Anne Frank Stichting delen de mening dat de verrader misschien nooit bekend wordt.