Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek
De ECCA (Europese Baarmoederhalskanker Vereniging) is de initiatiefnemer voor de Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek. Is aandacht voor zo’n week nu echt nodig? Jazeker, omdat jaarlijks wereldwijd 250.000 vrouwen sterven aan baarmoederhalskanker. In Nederland ligt dit cijfer op 200 tot 250 vrouwen per jaar. Bijna allemaal onnodige slachtoffers omdat de ziekte vaak te voorkomen is door effectieve screening en vaccinatie.
En jazeker, omdat niet overal in Europa de preventie van baarmoederhalskanker hoog op de politieke agenda staat. Omdat vrouwen niet worden gestimuleerd om mee te doen aan screenings en vaccinaties en omdat er geen HPV-vaccinatie programma’s zijn.
Welke klachten horen bij baarmoederhalskanker?
Iedereen die seksueel actief is komt altijd wel een keer met het virus in aanraking. HPV wordt overgedragen door contact tussen de slijmvliezen van de penis, vagina of anus. Het virus kan ook op de onderbuik en billen zitten en tijdens het vrijen via de huid, vingers of mond worden overgedragen. Het virus maakt géén onderscheid tussen hetero of lesbo!
Als je last hebt van één of meer van de onderstaande klachten, ga dan altijd naar je huisarts!
- bloedingen tijdens of vlak na seks
- bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest
- bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in
- ongewone afscheiding uit uw vagina
- lage rugpijn
- pijn bij het plassen
- pijn bij vrijen met partner
- incontinentie
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is veranderd!*
Als je dit jaar 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt dan ontvang je een uitnodiging van de screeningsorganisatie. Wat kun je verwachten?
- Er wordt een uitstrijkje gemaakt en dat wordt eerst getest op HPV. Mocht HPV aanwezig zijn dan wordt hetzelfde uitstrijkje getest op afwijkende cellen. Een HPV-test is beter in het opsporen van afwijkingen dan de cytologie van het bevolkingsonderzoek tot 2017. Door de vernieuwde methode worden meer vrouwen met voorstadia van kanker opgespoord.
- Vrouwen van 40 en 50 die geen HPV hebben, ontvangen 10 jaar later weer een uitnodiging. Vrouwen zonder HPV hoeven maar 5 keer een uitstrijkje te laten maken in plaats van 7 keer. Vrouwen die op hun 60e HPV-positief getest zijn ontvangen op hun 65e nog een keer een uitnodiging.
- De zelfafnameset test alleen op HPV. Wordt HPV gevonden, dan is alsnog een uitstrijkje nodig voor een beoordeling op afwijkende cellen. Dit is zo bij ongeveer 7 op de 100 vrouwen.
*(Bron: RIVM)
Wereld Snowboarddag
Sinds 2006 biedt World Snowboard Day je de gelegenheid om de snowboardsport en de daarbij behorende levensstijl te ontdekken. In 18 landen worden meer dan 45 activiteiten georganiseerd, klik hier voor het overzicht.