Safer Internet Day
In het Nederlands vertaald spreken we over de Internationale Dag van het Veilig Internet, maar dat bekt lang niet zo lekker als Safer Internet Day. En laten we eerlijk zijn, ook al ben je wellicht geen voorstander van deze ontwikkeling, we gebruiken steeds meer Engelse woorden. Soms snap ik dat ook, vaak kun je in het Engels met minder woorden precies hetzelfde zeggen. Maar dit terzijde. 😉
Het is vandaag Safer Internet Day, een internationale dag waarop in meer dan 100 landen veel aandacht wordt gegeven aan het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons met name onder kinderen en jongeren. Het thema van dit jaar is “wees de verandering: samen voor een beter internet”.
De organisatoren van Safer Internet Day willen bereiken dat het internet een veiligere en betere plaats wordt, in het bijzonder voor kinderen en jongeren. Dat kunnen zij niet alleen, daarom roepen ze alle betrokken partijen op tot samenwerking.
Hoe veilig is veilig?
Er valt nog veel te verbeteren op het internet: vooral op het gebied van veiligheid, cyberpesten, spam, phishing, nepnieuws en privacy zitten er genoeg valkuilen in de weg. Niet alle kinderen kunnen zelf voor een veilige online omgeving zorgen, soms hebben ze gewoon nog niet de juiste vaardigheden of ze denken niet na. En dan komen de ouders maar ook bedrijven in beeld om ze te helpen om veilig op de internetsnelweg te rijden.
Pas op met sexting!
Eerst uitleggen wat sexting is: sexting is het verzenden en ontvangen van seksueel getinte beelden of tekstberichten via social media of via WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram, Tinder en Twitter en al wat me nog meer hebben. Ook het hebben van “virtuele seks” via bijvoorbeeld Skype valt onder de term sexting.
Door alle aandacht die dit onderwerp krijgt zou je haast gaan denken dat alle kinderen de hele dag elkaar seksueel getinte beelden of tekstberichten sturen, niets is minder waar. In opdracht van het Safer Internet Centre Nederland, onderdeel van ECP | Platform voor de Informatiesamenleving, is speciaal voor Safer Internet Day 2017 onderzoek gedaan naar “sexting”.
Wat blijkt uit dit onderzoek?
Dat 7,1% (33.831*) van de meisjes tussen 12 – 17 jaar en 5,5% (26.027*) van de jongens tussen 12 – 17 jaar zich bezig houden met sexting. Ik zie je denken: waarom toch? Bijna driekwart wil populairder zijn, 58,1% komt aandacht te kort en in mijn ogen de meest kwetsbare groep is gewoon onzeker over zichzelf (48,8% ). Naar wie sturen de kinderen een “sexts”? Volgens het onderzoek in 56,7% van de gevallen naar degene met wie ze een relatie hebben, 28,4% trakteert de date op een sexts. Schrikbarend dat 13,4% een sexts stuurt naar iemand die hij/zij via internet kent maar nog nooit heeft ontmoet.
Een tip voor jong en oud die aan sexting doet: zorg dat je gezicht en/of sieraden nooit op de foto staan.