Geweldloze Communicatie Festival
Het is alweer voor de 9e keer dat je naar het Geweldloze Communicatie Festival toe kan. Op het Geweldloze Communicatie Festival kun je workshops (12) bijwonen met thema’s als: grenzen aangeven, teamcoaching, empathisch luisteren, verbindend vergaderen, kwetsbaarheid. Voor meer informatie over het festival, klik hier.
Eigenlijk zou GC (Geweldloze Communicatie) een verplicht vak op scholen moeten zijn want hoe eerder je “het communiceren vanuit je gevoelens en behoeftes zonder die van de ander al te interpreteren” leert hoe beter!
Week van de Euthanasie
De Week van de Euthanasie is in 2012 in het leven geroepen door de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) en is dit jaar van 11 tot en met 17 februari. Doel is het zelfgewilde levenseinde onder een breed publiek bespreekbaar te maken. Voor deze week zijn er allerlei activiteiten ontplooit, klik hier voor meer informatie.
Europese Dag van alarmnummer 112
Niet iedereen weet dat in alle 27 EU-lidstaten 112 hét gratis alarmnummer is dat je met een vaste lijn of mobiel belt voor potentieel levensgevaarlijke situaties, ernstige misdrijven of situaties waarin sprake is van acute dreiging. Je kan daar met Engels, Frans, Duits, Italiaans of Russisch terecht. Ook in Israël, Turkije en Rusland roep je telefonisch hulp in door 112 te bellen.
Dag van Vrouwen en Meisjes in Bètawetenschappen
In december 2015 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om jaarlijks een dag te organiseren die stil staat bij het belang van een verhoogde participatie van meisjes en vrouwen in bètawetenschap, techniek en ICT. Helaas is zo’n internationale dag nodig om de genderongelijkheid te bestrijden op dat vlak maar ook om meisjes en vrouwen te enthousiasmeren voor een carrière bètawetenschap, techniek en ICT.
Genderstereotypering
Al op jonge leeftijd geloven meisjes dat een toekomst in de wetenschap, techniek of ICT niet voor hen is. Hoe komen ze toch op dat idee? Want wanneer je vijf, zes of zeven bent, denk je echt niet na over je carrière. Nog voordat het kind ter wereld is zijn wij, de volwassenen en commercie, al bezig met genderstereotypering. Poppenzijn voor meisjes en autootjes voor jongens, zo wordt het de kinderen aangeleerd. Deze clichés hebben een invloed op het gedrag en zelfbeeldvan de kinderen. Genialiteit en vindingrijkheid wordt vaker geassocieerd met mannen dan met vrouwen, en als je dat maar vaak genoeg hoort ga je als meisje nog geloven dat je minder briljant bent dan je broertje.
Om genderstereotypering tegen te gaan zullen wij in het algemeen, maar ouders en leerkrachten in het bijzonder moeten leren het eigen stereotype gedrag en de daaraan gekoppelde associaties te voorkomen. Kinderen laten zich hierdoor in hun keuzes en gedrag beïnvloeden.
Wereldziekendag
De initiatiefnemer voor Wereldziekendag was paus Johannes Paulus II. Waarom? Dat lees je hier. De dag waarop de Kerk het feest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes viert werd door paus Johannes Paulus II op 13 mei 1992 ook uitgeroepen tot Wereldziekendag.
Klik hier als je de boodschap van Paus Franciscus op deze 25ste Wereldziekendag wilt lezen.