19 februari – Internationale Dag van de Walvis

Internationale Dag van de Walvis

Uit de IDEA kalender van “belangrijke groene werelddagen” blijkt dat het vandaag de Internationale Dag van de Walvis is. Deze dag wordt sinds 1986 gevierd. Toen werd, na 200 jaar intensieve commerciële walvisjacht, door de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) een verbod (moratorium) ingesteld op alle commerciële walvisvangst. IJsland, Noorwegen en Japan erkennen het moratorium niet en blijven gewoon doorgaan en doden jaarlijks zo’n 1.000 walvissen onder het mom van “wetenschappelijk onderzoek en commercieel belang”. In werkelijkheid belandt het walvisvlees op de markt, op een etensbord of wordt het verwerkt in hondenvoer.

Commerciële walvisvangst heeft een lange geschiedenis

In de 17e en 18e eeuw werd veel gejaagd op walvissen. In die tijd werd vrijwel ieder onderdeel van hun lichaam gebruikt: het vlees om te eten, de olie voor lampen, de huid voor schoenen en de baleinen voor de productie van korsetten, hoepelrokken, paraplu frames en zweephandgrepen.

Internationale Walvis Commissie

Doordat de organisatie IWC zelf niet bevoegd is om het moratorium dwingend op te leggen, volgen er geen sancties. Wat het IWC wel doet is bepalen hoeveel walvissen haar leden mogen vangen in de hoop dat haar leden zich daar ook aanhouden.

Het probleem van de organisatie IWC is dat driekwart van de stemmen van haar leden nodig is om een besluit bindend te maken. En daar klopt het eerste probleem op de deur, elk land kan toetreden tot het IWC. Of het land nu economisch betrokken is bij de walvisjacht of niet, dat doet niet ter zake. In principe zou Luxemburg ook kunnen toe treden tot het IWC.

En daar wringt de schoen, Japan bijvoorbeeld koopt stemmen en steun van landen om zodoende een meerderheid te verkrijgen bij stemmingen. Landen die stemmen vóór walvisjacht welteverstaan, zoals Mongolië bijvoorbeeld. Hoe krom is dit!

Japan schendt uitspraak Internationale Gerechtshof

In maart 2014 bepaalde het Internationale Gerechtshof dat Japan de walvisjacht moest stoppen omdat het zogenaamde wetenschappelijke programma om walvissen te vangen onwettig was. Ruim een jaar heeft Japan zich aan deze uitspraak gehouden, echter ze zijn van plan om dit jaar gewoon weer in de wateren rond Antarctica op jacht te gaan. Dat heeft het Japanse Agentschap voor Visserij laten weten. En weer gebruikt Japan dezelfde smoes, de smoes van een “wetenschappelijk” onderzoek.

Japan geeft niet op

In 2015 vroeg de Japanse regering opnieuw een speciale vergunning aan waarmee zij in de Antarctische wateren wilden gaan jagen op walvissen, wederom onder de noemer “wetenschappelijk onderzoek” (NEWREP-A). Dit verzoek werd door een onafhankelijk panel van deskundigen beoordeeld. Deze commissie kon geen overeenstemming bereiken over de vraag of het steekproefsgewijs doden van walvissen werkelijk nodig is om aan de doelstellingen van het voorgestelde onderzoeksprogramma te voldoen. Het verzoek werd van de tafel geveegd!

We schrijven november 2016; opnieuw heeft de Japanse regering een verzoek ingediend voor een speciale vergunning voor hun walvisjacht-programma maar nu in de noordelijke Stille Oceaan (NEWREP-NP). In januari 2017 werd het verzoek beoordeeld door een onafhankelijk panel van deskundigen en de uitkomsten van die evaluatie zullen in mei 2017 aan het Wetenschappelijk Comité worden gepresenteerd.

Japan blijft gewoon doorgang met het afslachten van honderden walvissen. In hemelsnaam, wie stopt hen!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.