Wereld Stemmen Horen dag
Elk jaar wordt wereldwijd op 14 september stilgestaan bij stemmen horen. Als je er net mee te maken hebt (of je staat dichtbij iemand met deze ervaring) dan kun je je wellicht niet voorstellen dat er ooit een dag komt waarop jij over je stemmen horen in het opbaar zal uitspreken. World Hearing Voices Day is een handvat om uit de schaduw te stappen en eerlijk over jou stemmen horen te gaan praten. Het is een handvat om de onwetende te gaan onderwijzen over de diversiteit van deze ziekte. Om te praten over de stigmatisering, de vooroordelen en discriminatie waar jij mee te maken hebt. Het is een dag om stereotypen te doorbreken en misvattingen uit te dagen.
Wat is stemmen horen?
De medische term voor stemmen horen is auditieve hallucinaties. Wat houdt dit nu in? Stemmen horen is een verschijnsel waarbij je een of meerdere mensen hoort spreken die andere mensen niet kunnen horen. De inhoud van de stemmen kan erg negatief zijn, wat mensen bang en onzeker kan maken. Voor sommige mensen geeft het horen van stemmen veel problemen. Omdat ze het zo vaak horen dat het de concentratie verstoort, of ze worden achterdochtig, somber en krijgen een laag zelfgevoel. Dit heeft natuurlijk zeer veel invloed op sociale contacten onderhouden.
Dag van de Duitse Taal
Je kunt er vandaag echt niet om heen, het is Dag van de Duitse taal. Deze dag wordt al sinds 2012 elk voorjaar georganiseerd en wordt breed gedragen door scholen, organisaties en bedrijven. Een oplettende lezer zal nu lichtelijke de wenkbrauwen fronzen. Elk voorjaar? Gevalletje knippen plakken? Nee. Vanwege corona verplaatst naar vandaag, 14 september.
Actiegroep Duits is de initiator voor de dag. In de actiegroep zitten: de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en Nuffic. Scholen organiseren vandaag allerlei acties om het belang van de Duitse taal onder de aandacht te brengen. Ook de leden van de Actiegroep Duits organiseren evenementen op de Dag van de Duitse taal.
Thema 2020: Duitstalige literatuur
Op de middelbare school heb ik eindexamen gedaan in onder andere Duits. Hoe erg is het dat ik meer dan 40 jaar later de voorzetsels met de derde naamval nog weet uit mijn hoofd weet op te dreunen. Hier komt tie: mit – nach – nebst – samt – bei – seit – von – dank – zu – zuwider – entgegen – aus – außer – gemäß – binnen. Bij het eindexamen hoorde ook de boekenlijst voor bij je momdelinge examen. Dat lijstje weet ik niet meer maar 1 boek kan ik me nog herinneren namelijk Die Blechtrommel van Günter Grass. Maar er zijn veel meer bekende Duitse schrijvers. Denk maar eens aan gebroeders Grimm, Franz Kafka, Daniel Kehlmann, Goethe en Thomas Mann.
Onderstaande dagen worden ook vandaag ook georganiseerd:
- Internationale Dag van het Atopisch Eczeem
- Wereld Broederschap en Verontschuldiging Dag
- Woningcorporatie (Congres)Dag
Vandaag starten er een aantal inter- en nationale “weken van”:
Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:
- Dag van de Digitale Communicatie (BE) (→ gaat dit jaar digitaal)