27 maart – Week van de Psychiatrie | Week van het Geld | Internationale Theaterdag

Week van de Psychiatrie

In 1975 werd door een aantal hulpverleners voor het eerst in Wolfheze een Dag van de Psychiatrie georganiseerd. Deze dag is later uitgegroeid naar de Week van de Psychiatrie; een week met theater, discussiemiddagen, acties en het Breingeinfestival rond actuele thema’s in de cliëntenbeweging.

Tot en met 2016 werd in de laatste week van maart de Week van de Psychiatrie georganiseerd door een landelijke werkgroep die voor een overkoepelend thema zorgde en voor de organisatie van de Breingeindag. In 2017 is er spijtig genoeg geen landelijke werkgroep meer en daardoor ook geen landelijk thema of een Breingeindag. Naar verwachting zal volgend jaar een nieuwe werkgroep de kar weer gaan trekken. Betekent dit dat er dit jaar geen activiteiten zijn? Geen landelijke maar wel activiteiten op lokaal niveau. Klik hier voor een overzicht.

Week van het Geld (27 t/m 31 maart)

Het doel van de Week van het Geld is om kinderen op een zo jong mogelijke leeftijd al financieel bewust te maken zodat ze als jong volwassenen, en in hun latere leven, niet in de financiële problemen raken. En dat het nodig is blijkt wel uit deze cijfers: ongeveer 150.000 jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar hebben schulden. Hoe komen zoveel jongeren in de geldproblemen? Enkele voorbeelden:

  • ze gaan samenwonen / op zichzelf wonen
  • impulsaankopen
  • studieschulden
  • werkloosheid of arbeidsongeschiktheid
  • verbroken relaties
  • de mogelijkheid om schulden te maken

Goed voorbeeld doet goed volgen

Zoals met zoveel zaken ligt de basis thuis, zonder een goed fundament kun je niet bouwen. Wij, als ouders, hebben de verantwoording om onze kinderen te leren hoe ze met geld moeten omgaan. Hoe kun je dat doen? Enkele voorbeelden:

  • praten over geld- en bankzaken
  • leren bewust geld uitgeven; je kunt niet iets kopen als je het geld niet hebt
  • leren sparen; denk aan de toekomst (lange termijn denken)
  • zorg voor inkomsten uit arbeid; geeft je financiële onafhankelijkheid
  • lenen betekent schuld; elke lening moet worden teug betaald

De Week in België: “Sparen, of niet”

In België is het niet alleen een week gericht op het onderwijs, het doel van de Belgische Week van het Geld is geldzaken ook voor het brede publiek bespreekbaar te maken en extra aandacht te schenken aan financiële vorming. Dit jaar is het voor de tweede keer dat de week in deze vorm wordt gehouden. De initiators van de Belgische Week van het Geld zijn Wikifin.be/FSMA, in samenwerking met De Tijd en Radio 1.

Internationale Theaterdag ( Dag van het Theater )

Het Internationaal Theater Instituut ITI, een initiatief van UNESCO, organiseert sinds 1961 jaarlijks de Internationale Theaterdag (World Theatre Day). Overal ter wereld worden in theaters voorstellingen georganiseerd en ondernemen (lokale) theatergroepen tal van activiteiten. In Nederland gaat deze dag een beetje stilletjes voorbij maar sinds dit jaar kunnen wij op een andere datum het theatervak vieren, namelijk in het BankGiro Loterij Theaterweekend.

Het BankGiro Loterij Theaterweekend is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds. Voor slechts €10,00 kon je in het weekend van 20 tot en met 22 januari een voorstelling bezoeken bij één van de deelnemende theaters.

Nationale Theaterdagen

In het kader van beter laat dan nooit: de Nationale Theaterdagen, georganiseerd door de Landelijke Organisatie Studenten Theaterverenigingen (LOST), zijn het afgelopen weekend geweest.

Sinds 2014 organiseert LOST de Nationale Theaterdagen. Tijdens deze theaterdagen is er een diversiteit aan workshops die gegeven worden door ervaren regisseurs. Feesten hoort er natuurlijk ook bij; karaokefeest, themafeest en afsluitfeest. Het zijn en blijven natuurlijk studenten. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.