Media Ukkie Dagen: 31 maart tot en met vrijdag 7 april
De Media Ukkie Dagen ondersteunen opvoeders, opa’s en oma’s en professionals bij de mediaopvoeding van kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot en met 6 jaar. De initiator is Mediawijzer.net. Met de campagne wil Mediawijzer.net concrete handvatten aanbieden waarmee je thuis aan de slag kunt gaan.
Thema 2017: Slim opgroeien met schermen
Het thema van dit jaar behandelt onder andere de vraag: hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je (klein)kind(eren) leuk én veilig is? De belangrijkste tip: digitale media mag nooit de vervanger zijn van maar een aanvulling op de activiteiten van de ukkie. Per slot van rekening gaat schermgebruik ten koste van de breinontwikkeling van jonge kinderen. Uiteindelijk is een blokkendoos voor een ukkie waardevoller dan de smartphone van papa of tablet van oma.
Internationale Transgenderzichtbaarheidsdag
Op 31 maart 2009 werd de eerste International Transgender Day of Visibility gevierd, een dag met de focus op de positieve elementen in het leven van transgenders. Maar ook een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de discriminatie en de problematiek waarmee transgenders wereldwijd te maken hebben. De Internationale Transgenderzichtbaarheidsdag hebben we te danken aan de Amerikaanse transgender activitste Rachel Crandall. Zij wilde een “feestdag” voor transgenders en niet alleen maar een “treurige dodenherdenkingsdag” zoals de Transgender Day of Remembrance.
Wereld Back-up Dag 2017
Wanneer heb jij voor het laatst een back-up gemaakt van al je belangrijke documenten, foto’s of filmpjes? Als jou antwoord hetzelfde is als die van mij dan is het maar goed dat het vandaag de Wereld Back-up Dag is. Deze dag is bedoeld om ons attent te maken op het belang van regelmatig een back-up maken. Geen onbelangrijke dag dus.
Waarom een back-up maken?
Als ik mag geloven wat ik gelezen heb dan is 1 op de 10 computers geïnfecteerd met een virus dat bijvoorbeeld je eigen computer of de zakelijke computer kan laten crashen. Gelukkig zijn er tegenwoordig legio mogelijkheden om alles veilig te bewaren zoals bijvoorbeeld in de Cloud, OneDrive, Dropbox of Google Drive. Dat is al een stapje veiliger maar helemaal waterdicht is dat niet, ook dat soort oplossingen kunnen gehackt worden.
Maak regelmatig een back-up
Niet alleen je smartphone kan worden gestolen, dat kan net zo goed gebeuren met je tablet, laptop of computer. Er zijn nog meer opties om alles kwijt te raken, je harde schijf crasht of alles raakt verwoest tijdens een brand of overstroming. Moet er niet aan denken dat zo iets gebeurt, dus: liever voorbereid dan achteraf spijt. Er zijn diverse mogelijkheden om een reservekopie te maken van alles wat je belangrijk vindt, als je een beetje rond surft op Google dan vind je op verschillende websites informatie over hoe je een back-up kunt maken.
Waar laat ik mijn back-up?
Ook zijn er diverse gegevensdragers voorhanden om een kopie op kwijt te kunnen. Maar vermijd beschrijfbare cd’s en dvd’s want buiten dat ze snel beschadigen vergaan ze binnen 5 tot 10 jaar onder invloed van licht, tijd en warmte. USB-stick lijkt een handige oplossing maar deze kun je weer snel kwijtraken. Denk bij het gebruik van een externe harde schijf aan het volgende: gebruik dan 2 externe harde schijven, één kun je thuis bewaren en bewaar de ander het liefst bij familie of vrienden in het geval van brand, overstroming of diefstal.