50e editie Nationale Geluidshinderdag
De Nationale Geluidshinderdag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de bestrijding van ongewenst lawaai. Dat kunnen jij en ik zijn maar de pijlen van Geluidshinderdag gaan meer richting mensen die beroepshalve er bij betrokken zijn. Daar horen natuurlijk ook milieu- en bewonersorganisaties bijvoorbeeld bij. Tijdens de 50e editie van de Nationale Geluidshinderdag wordt er met interessante sprekers teruggekeken op wat er bereikt is maar ook vooruit.
Het is niet alleen de 50e editie van de Nationale Geluidshinderdag maar het is vandaag we vieren vandaag ook het 50-jarige jubileum van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG).
Wat is geluidshinder?
Moeilijk te bepalen wanneer iets zorgt voor geluidshinder omdat dit een subjectieve waarneming is van mensen. De één kan enorm genieten van kwetterende vogeltjes terwijl de ander er hoorndol van wordt en het ervaart als lawaai (geluidshinder). Buiten dat lawaai hinderlijk is, is het ook slecht voor de gezondheid. Zo slapen sommige mensen slecht vanwege geluidshinder of krijgen ze een hoge bloeddruk en kan geluid de kans op een hartinfarct vergroten.
Prinsjesdag
Tja Prinsjesdag, wat moet ik hier nu over zeggen. Alles is anders vanwege de COVID-19-pandemie. En door de tijdsgeest ingegeven mentaliteitsverandering. Zoals dat nu het paneel op de Gouden Koets waarop de “blanke” wordt aanbeden door een op zijn knieën zittende “zwarte” man niet meer oké is. Tja, ik voel de kloof tussen “zwart” en “wit” alleen maar groter worden. Gekleurde mensen worden niet vervolgd als ze een beeld uit een museum stelen. Of worden niet meer vervolgd als ze tijdens een demonstratie opruiend verkondigen dat Zwarte Piet in zijn gezicht getrapt moet worden. Tja allemaal volgens de wet strafbare feiten maar omdat (ja omdat wat, zeg het maar), of is het dankzij, geen vervolging. Prinsjesdag, de Koning kan weinig zoets verkondigen. Het jaar 2020 gaat voor mij de boeken in als een dodelijk zuur jaar.
Wereld Lymfklierkankerdag
In Nederland is niet veel informatie te vinden of en hoe de Wereld Lymfklierkankerdag hier gevierd wordt ondanks het feit dat Hematon (Nederlandse patiëntenorganisatie bloedkanker lymfklierkanker stamceltransplantatie) lid is van de wereldwijde overkoepelende lymfoom patiëntengroepen die volop aandacht schenkt aan de World Lymphoma Awareness Day.
Lymfoom of lymfklierkanker (Hodgkin en Non-Hodgkin)
Lymfoom of lymfklierkanker (bloedkanker) valt onder de hematologische kankersoorten en met haar minder dan 1.021 nieuwe diagnoses per jaar behoort het tot de zeldzame kankersoorten. Lymfklierkanker wordt in 2 hoofdcategorieën onderverdeeld: Hodgkin-lymfoom en Non-Hodgkin lymfoom. Klik op de link voor meer info.
Ga naar je huisarts…..
Als je last hebt van onderstaande symptomen. Dit wil nog niet zeggen dat je lymfklierkanker hebt maar als ze niet vanzelf weggaan is het toch raadzaam om een dokter te raadplegen. Dit zijn een aantal symptomen:
- niet pijnlijke zwelling van de lymfklieren in de nek, de omgeving van het sleutelbeen, oksels of lies
- zonder aanwijsbare reden aanhoudende jeuk over het hele lichaam
- koorts, rillingen of schommelingen in temperatuur
- gebrek aan eetlust
- ongewone vermoeidheid of gebrek aan energie
- aanhoudend hoesten
- buiten adem zijn
- algehele vermoeidheid
- vergrote amandelen
- hoofdpijn
Deze “dagen van” staan ook op de kalender te pronken:
- Gratis Geld Dag (Free Money Day)
- Greenpeace Dag
- Internationale Dag van Democratie
- International Dot Day (Stip Dag)